VİTAMİN VE KALÇA KIRIĞI

KADINLARIN DİKKATİNE: FAZLA VİTAMİN ALMAK

VİTAMİN KALÇA KIRIĞINA YOL AÇAR MI?

35 yıllık meslek hayatımda vitamin, takviye kullanımına bağlı çok sorunla karşılaştım. Takviye kullanımına bağlı tansiyon, D vitamini kullanımına bağlı kabızlık ile ilişkili makattan kanama ilk aklıma gelenler. B12 ve B6 vitaminleri sinirlere iyi gelir, kalp hastalıklarında korur diye yaygın olarak kullanılmaktadır. Şimdi yeni yayınlanan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum:

Meyer ve arkadaşları (JAMA 2019) yaklaşık 76.000 menopoza girmiş hastada fazla B6 ve B12 vitamini ile kalça kırıkları arasındaki ilişkiyi incelemişler ve fazla B6 ve B12 vitamini ile kalça kırığı arasındaki ilişkiyi göstermişlerdir. Fazla vitaminin nedeni diyet veya vitamin ilacı olabilir. Burada bahsedilen fazla vitamin miktarı önerilen günlük vitamin dozundan fazla vitamin miktarıdır yani fazla vitamin kullanımıdır.

Bu çalışmanın sonucu bir kez daha göstermektedir ki masum olduğu düşünülen vitaminlerin bile yan etkileri olabilir, riskleri arttırabilir. Bilinçsiz ilaç kullanımının önlenmesi gibi bilinçsiz vitamin kullanımından da kaçınılmalıdır.

Tıpta beslenme, tek bir besin çeşidi, vitamin, alışkanlıklar gibi konular üzerinde sağlıklı yaşam ile ilgili araştırma yapmak çok zordur, kaliteli çalışmaların da maliyeti yüksektir. Hele tek bir gıda, vitamin üzerine araştırma yapmak nerdeyse imkansızdır. Harcanan paralar da araştırmadan ziyade pazarlamaya yönelik olmaktadır, bu durum da kafaları karıştırmakta, bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Örneğin hayvan çalışmalarında yararı gösterilmiş bir sebzenin, vitaminin insanlarda da aynı başarıyı göstereceği şüphelidir. Bu nedenle tek yönlü önerilerden kaçınmak gerekir. Süper gıda, süper besin, süper vitamin gibi benzetmeler çoğu kez pazarlama taktikleridir. Geçmişte alkol, şeker, tuz, hatta uyuşturucular bile sağlıklı diye satılmıştır. Pazarlama çalışmaları insanlarda mutlaka vitamin, takviye ürün kullanmalıyım algısına neden olmaktadır. Bunun sonucu insanlar sağlıklı yaşayayım derken hem canlarından hem de paralarından olmaktadırlar.

B12 vitamini ile yapılan bir başka çalışmada da yüksek B12 vitaminin akciğer kanseri riskini arttırdığı iddia edilmiştir (Fanidi ve ark, 2018).

Sağlıklı yaşamın kuralları aslında çok basittir:

AZ YEMEK, BOL HAREKET VE DENGELİ BESLENME.

Bilinçsiz ilaç kullanma, gereksiz takviye/vitamin alma.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com