YÜKSEK TANSİYON MU YÜKSELMİŞ TANSİYON MU

Yaşamamız için tansiyonumuzun olması lazım ama kaç olmalı. Yükselse de sorun düşse de. Ama her tansiyon yükselmesi hastalık mı. Öncelikle iki kavramı birbirinden ayırmalıyız. Yüksek tansiyon ve yükselmiş tansiyon.

Yüksek tansiyonu da zararlarını da hepimiz biliyoruz. Yüksek tansiyon tedavisi olan bir hastalık. Tedavi edilmezse kalp, beyin, böbrek, damarlar ve gözlerde sorunlara yol açabiliyor. Yüksek tansiyon demek için büyük tansiyon 140 mmHg (14 cmHg) veya Küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzeri olması gerekiyor. Büyük veya yüksek tansiyondan birisinin yüksek olması yeterli. Son zamanlarda sınırın 140/90 yerine 130/80’e çekilmesi gündeme gelse de şimdilik buna girmeyelim. Tansiyon yükseldiğini nasıl anlarız, kimimizin başı ağrır, baş dönmesi, çarpıntısı olur, kimimiz kendini kötü hisseder. Bazılarımızda ise hiçbir belirti olmayabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik tansiyon ölçmenin yerine geçmez, yüksek tansiyonu anlamanın tek yolu tansiyon ölçmektir. Tansiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz tıklayın.

Gelelim yükselmiş tansiyona. Tansiyonu düşük olan birisinde tansiyonun azıcık yükselmesi bile rahatsız edici olabilir. Örneğin büyük tansiyonu 100 mmHg (10 cmHg) olsun, tansiyonun 12ye çıkması bile baş ağrısına neden olabilir. Tansiyon 12 olduğu için yüksek tansiyon demek yanlış olur, yüksek tansiyon demek için 14 olması gerektiğini hatırlayalım. Baş ağrısı olan birinde tansiyon 12 olunca düşürmek, tansiyon tedavisi gerekir mi. Gerekmez. Bunun iki açıklamasını yapmak istiyorum:

1.Başka bir olay hem baş ağrısına hem de yükselmiş tansiyona neden olmuş olabilir: çoğu kez neden gerginliktir.

2.Baş ağrısının kendisi tansiyonu yükseltebilir yani tavuk mu önce yumurta mı önce durumu.

Yükselmiş tansiyonu olan hastalarda tansiyondan ziyade tansiyon niye yükselmiş ona odaklanmak gerekir. Bir ağrı kesici ile baş ağrısının kesilmesi bile tansiyonu eski haline getirebilir. Bu arada bazı ağrı kesicilerin de tansiyonu yükseltebileceğini hatırlatmak isterim.

Tansiyonlu, sağlıklı bir yaşam dileklerimle.

Prof. Dr. Tekin Akpolat

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com