Sağlıklı yaşam konusunda kafalar karışık. Yanping Li ve arkadaşlarının saygın Tıp dergilerinden British Medical Journal dergisinde yayınlanan sağlıklı yaşam tarzının kanser, şeker ve kalp damar hastalıklarından korunma ile ilgili araştırmasını okuyunca bu yazıyı yazmaya karar verdim. Çalışmada 5 yaşam düzeni değişikliğinin yaşam süresi ve hastalıktan korunma etkileri üzerine etkileri incelenmiş. Sağlıklı yaşam ile yaşam süresini 10 yıl uzatmak mümkün. Çalışmaya konu olan 5 yaşam düzeni değişikliği:
1.Sigara:Tabi hedef sigara içmemek.
2.Normal kilo: Beden kitle indeksi 18.5-24.9 arası
3.Ezgersiz: Günde en az 30 dakika
4.Alkolün sınırlandırılması: Kadınlarda 5-15 gram/gün, Erkeklerde 5-30 gram/gün (500 ml %5 alkol içeren birada 25 gram alkol vardır).
5.Yüksek kaliteli diyet skoru:Sebze meyveden zengin, az tuzlu, tam tahıl, hububat, kırmızı/işlenmiş etin azaltılması, şekerli içecekten uzak, sınırlı katı/trans yağ, zeytinyağı gibi sağlıklı yağ, denizsel/bitkisel protein, işlenmiş karbonhidrattan uzak, fındık, ceviz gibi kuruyemiş.
50 yaşlarda bile başlanan sağlıklı yaşam tarzının sonuçlarını 2 şekilde görmek mümkün:
1.Yaşam süresi uzamış yani daha uzun bir yaşam.
2.Kanser, şeker ve kalp damar hastalıklarından korunmak da mümkün yani HASTALANMADAN DAHA UZUN YAŞAMAK yani DAHA UZUN HASTALIKSIZ YAŞAM. Bu çalışmadan çıkan temel sonuç hiçbir şey için geç değil, rakamları vermiyorum isteyen çalışmaya bakabilir. Tek maddeye odaklanmamak gerekir, ne kadar sağlıklı yaşarsan o kadar iyi.
Bu çalışmada bahsedilen 5 sağlıklı yaşam tarzına 35 yıllık bir hekim olarak kendi tecrübelerimden de ekleyerek 12 adımda sağlıklı yaşam önerilerini bitirmek istiyorum. Bunların bir kısmı çalışmaya konu olan 5 öneri ile benzer.
6.Tansiyonu tanı ve ciddiye al:Tansiyon tanısına ve tedavisine belirtilere göre değil sadece kan basıncı ölçümüne göre karar verilir. Yani belirtiniz olmadığı halde tansiyon ilacı kullanmanız gerekebilir. Tarihte belirtisi olmadan tedavi edilmesi önerilen ilk hastalık tansiyondur.
7.Çözümü vitaminde, takviyede arama:Sağlıklı ve dengeli beslenme ile ilave vitamin ve takviyeye gerek olmaz. Fazla vitamin ve takviyenin zararları olabilir. Halsizliğin vitamin, mineral dışında da nedenleri vardır.
8.Uyku önemli:Az hele kalitesiz uyku hastalığa da zemin hazırlar, yorgunluğa da neden olur. Horluyorsan çözüm ara.
9.Kolesterolü ciddiye al:Kolesterol damarı bozar, yaşlanmayı hızlandırır. İlaçsız tedavi (kiloların verilmesi, hareket, hamur işi ve tatlının azaltılması, kırmızı etten beyaz ete geçiş, katı yağdan zeytinyağı gibi sıvı yağa geçiş) ile kolesterol düşürülebilir ama düşüremezsen ilaç kullanman gerekebilir. Kalıtsal da olsa ilaç gerekir.
10.Reklam tuzaklarına düşme:Doğal, bitkisel, takviye olması yan etkisi olmadığı anlamına gelmez ama denetimin yetersiz olduğu anlamına gelir. Mucize tedavilerin peşinden koşmayın.
11.Stresi azalt:Stres azaltmak için yürüyüş, müzik, kitap, yemek pişirme, yoga ne yaparsan yap. Gül, Gülümse, Güldür.Yemek yemeği stres giderici olarak kullanmaktan vazgeç. Profesyonel destek almaktan çekinme.
12.Doktor kontrolünü ihmal etme:Doktorun senin için riskli durumları görür, seninle paylaşır ve önerilerde bulunur. Bilinçli ilaç kullanın, gereksiz ilaç kullanmayın.
ÖNERDİĞİM KAYNAKLAR
Sağlıklı Yaşam Nedir Ne Değildir
Böbrek Hastalıkları Ansiklopedisi
İyi ki Tansiyonum Çıktı kitabım
AYRICA
WEB sayfam https://tekinakpolat.com
INSTAGRAM hesabım@tekinakpolat
SAĞLIKLI VE UZUN YAŞAMAK ELİNİZDE, ELİMİZDE.
HAYAT BASİTTİR.
Prof. Dr. Tekin Akpolat
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com