UÇAK, YOLCULUK VE TANSİYON

Uçak yolculuğu birçok hastalık için sorun çıkarabilir. Uçak yolculuğunun risk taşıdığı hastalıklar daha çok kan, kalp ve akciğer problemi olanlardır. Tansiyon hastalarının tamamına yakını rahat bir şekilde uçak yolculuğu yapabilir, sadece tansiyonu çok yüksek, kontrolü kötü olan hastaların uçması doğru değildir. Uçması sakıncalı tansiyon hasta sayısı çok azdır. Tansiyon hastaları pilot bile olabilir. Bu yazıda tansiyon hastalarının uçak yolculuğunda karşılaşabilecekleri sorunları tartışmak istiyorum.

Öncelikle seyahat konusundan başlıyorum. İster günü birlik ister daha uzun bir seyahat olsun yanınıza ilacınızı almayı unutmayınız. Uçarken ilaçlarınızı valizinizde taşıyabilirsiniz. Uçakta valizlerin taşındığı bagaj kısmında bir sorun olmazsa ilaçlar bozulmaz ancak valizlerin kaybolması, geç gelmesi sorun olabilir. Bu nedenle ilaçların kabin içinde taşınması daha doğrudur. Yani hem ilaçlarımızı yanımıza almayı unutmamalıyız hem de kabin içinde taşımalıyız. Birkaç günlük Avrupa seyahatinde ilaçlarını yanına almadığı için acil servise gitmek zorunda kalan, yolunda giden tansiyonun dengesi bozulan hastalarım olmuştur.

Yolculuklarınızda tansiyon aletlerinizi yanınızda, hatta kabin içinde taşımanız size yardımcı olabilir. Sık seyahat edenlerin büyük olduğu için koldan ölçen tansiyon aletlerini yanlarında taşımaları problem olabilir. Daha küçük olmasına rağmen bilekten ölçen alet önerilmez. Günümüzde seyahat için tasarlanmış el çantasına sığan koldan ölçen küçük tansiyon alet modelleri vardır. Hatta tansiyon ölçen cep telefonları bile vardır. Cep telefonu ile tansiyon ölçmek 2 şekilde mümkündür:

1.Bir uygulama indirerek parmak ucundan ölçülebilir, ilave bir parçaya gerek yoktur ama güvenilir değildir, önermem.

2.Tansiyon aleti normalde 3 bölümden oluşur: Kola sarılan manşet, hortum ve manşetin içindeki basıncı artıran pompa ve göstergelerin olduğu gövde. Gövdenin görevini özel bir uygulama indirilmiş cep telefonu üstlenebilir. Bluetooth ve benzeri bir teknoloji hortuma ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Manşetin üstüne cep telefonu ile bağlantıyı sağlayacak küçük bir parça monte edilmiştir. Uçak modunda cep telefonunu tansiyon aleti olarak kullanmak mümkün olmayabilir.

Acil durumlarda uçakta bulunan tansiyon aleti de kullanılabilir (uçaklarda tansiyon aleti bulunması zorunlu değilmiş, tansiyon aleti tavsiye edilen aletler listesinde imiş, bir kez tanık oldum, uçakta tansiyon aleti yoktu). Doktorunuz kullanmanıza izin verdi ise acil durumlarda kullanmak üzere dil altı ilacınızı da yanınıza almayı unutmayınız. Dil altı ilaçların tansiyon ölçmeden kullanılmasının sakıncalarını bir kez daha hatırlatmak isterim çünkü tansiyon düşüklüğü ve tansiyon yüksekliğinin belirtileri bazen karışabilir.

Üzerinde durmak istediğim diğer bir konu da uçak korkusu strese neden olarak, hatta panik atak yaparak tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bu konuda sakinleşmek için gerekirse profesyonel bir destek almak gerekebilir. Uçuş esnasında okumak, bulmaca çözmek, bir şeyle meşgul olmak, uçuştan önce sakinleştirici bir şey almak rahatlatabilir.

Bazı pratik öneriler yaparak bitirmek istiyorum:

1.İlaç alma zamanı uçuş esnasında da olsa aksatmayınız

2.Tuzlu gıdalardan uzak durunuz

3.Uçuş esnasında uyumak yararlı olabilir

4.Kitap okumak da iyi bir alternatiftir, zaman çabuk geçer

5.Uzun uçuşlarda arada dolaşmayı unutmayınız

6.Otururken yapılabilecek egzersizleri öğrenip yapmanızda yarar vardır.

7.Havaalanına erken giderseniz hem uçağı kaçırma stresiniz azalır hem de yürüyecek zamanınız olur.

8.Kısa süreli rötarlar, bagaj beklemek de yürümek için bir fırsattır.

9.Grip aşısı olunuz, tüm hipertansiyon hastaları grip aşısı olmalıdır, sık seyahat edenlerde uçak seyahatleri ile grip riski artmıştır. Grip için kullanmak zorunda kalınan bazı burun damlaları, bazı ilaçlar kan basıncını yükseltebilir.

10.Uzun uçuşlarda menünüzü önden sağlıklı olacak şekilde seçebilirsiniz.

11.Aldığınız ilaçlar arasında idrar söktürücü var ise koridor kenarında oturmakta yarar vardır.

Hipertansiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

‘İyi ki Tansiyonum Çıktı’ kitabım hakkında bilgi açmak için tıklayın.

İyi uçuşlar.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT