Önce iyi geldiği iddia edilenleri yazalım.
Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu…
Bu örnekleri arttırmak mümkün.
Genel olarak sebze ve meyveler sağlıklı besinlerdir, vitamin, lif, antioksidan ve mineralden zengindir. Hafif böbrek yetmezliği olan hastalarda en önemli tedavinin sağlıklı beslenme olduğu düşünülürse sebze ve meyvelerinin böbreğe olumlu etkileri beklenmelidir. Bu durumda akla 2 soru gelmektedir:
1.Bu durum her böbrek hastası için geçerli midir?
2.Bir bitki diğerlerinden daha iyi olabilir mi?
Öncelikle 2. sorudan başlayalım. Bu sorunun yanıtını bilmiyorum, bilen olduğunu da sanmıyorum. Dengeli ve çok renkli bir beslenme çoğu kez yeterlidir. Genel olarak sebze, meyve yemek, bitki ağırlıklı beslenmek sağlıklıdır ama herhangi bir hastalığa bir bitki hele pahalı bir bitki, ot önermek çoğu kez umut ticaretidir. Sosyal medyada, yazılı medyada sağlıkla ilgili paylaşımları çok dikkatli yapmak gerekir. Genel olarak akşam yemeğinin hafif olması gerektiğini savunurum. Bir kere bu akşam yemek yerine greyfurt yeyin diye bir öneride bulunmuştum (ucuz sebze, meyve en iyi ilaçtır, tabi ölçü kaçmayacak). Hemen uyarı geldi, haklı bir uyarı. Greyfurtun bazı ilaçlarla etkileşimini unutmuştum. İyi niyetle yapılan bir öneri bile istenmeyen sonuçlara yol açabilirken para kazanmak için yapılan önerilerin nelere yol açabileceğini iyi düşünmek lazım. Sağlıklı oldukları iddiası ile bazı bitkilerin, baharatların satılması, pazarlanması yüzyıllardan beri bilinen bir uygulamadır (bir anlamda gizli reklam, ürün yerleştirme). Şeker, tuz, alkol, uyuşturucu bile bir zamanlar sağlıklı olarak satılmış, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. İşin özeti bir bitkinin, ürünün böbreğe iyi geldiğini iddia etmek çoğu kez bir pazarlama stratejisidir. Ve hastaları hem maddi hem de manevi kandırmaya müsaittir ve suistimale açıktır.
Gelelim ilk sorunun yanıtına. Böbrek hastalığı deyince tek hastalık olmadığını hatırlatırım. Örneğin Maydanozdaki C vitamini, ıspanaktaki oksalat böbrek taşına neden olabilir, muz potasyum içerir. Ölçüyü kaçırmamak gerekir. Böbrek hastalarında tuz tedavisi bile hastadan hastaya değişir. Bazı hastaya sıfır tuz vermek gerekirken bazılarına ilave tuz desteği gerekir.
Benim burada yazdığım bitkiler genel olarak bilinen manavlarda satılan ürünler. Bir de böbreğe iyi geldiği iddia edilen bitkisel ürünler var. Bu bitkisel ürünler böbreklere zarar bile verebilir. Bitkisel ürünler değişik mekanizmalarla doğrudan böbreği veya kan basıncını etkileyebilir:
1.Mevcut tedavinin aksaması/tedaviye uyumsuzluk
2.İlaçlarla etkileşim
3.Böbreğe hasar verme, böbrek taşı veya idrar yollarında tümör gelişimi
4.Kan basıncını yükseltmesi/tedaviye direnç
5.Sodyum, potasyum gibi elektrolit bozuklukları
Sağlıklı beslenelim, ölçülü olalım, aşırılıklara kaçmayalım, para kaptırmayalım.
Gerçek mucize insan aklıdır. İlginizi çekebilecek yazılarım.
Böbrek hastalıkları bitkisel ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.
Pitaya: Böbreğe, Tansiyona iyi geldiği iddia edilen bir meyve daha
Son sözüm Zaytung’dan: Kaynatılıp içilince herhangi bir şeye iyi gelmeyen bitki ne zaman keşfedilecek?
Sağlık hepimizin hassas noktasıdır ve pazarlamacılar bunu bilir.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
Eğitim böbrek hastalıkları için önemlidir. Hasta Böbrekler kitabıma ulaşmak için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com