BÖBREK HASTALIĞI VE DÜŞÜK TANSİYON

BÖBREK HASTALIĞI VE DÜŞÜK TANSİYON

Yüksek tansiyon tedavisinin böbrek hastalığının takibinde son derece önemli olduğu çok iyi bilinir. Hatta birçok böbrek hastalığının tek tedavisi kan basıncı kontrolüdür. Peki ya tansiyon düşmesi.Tansiyon düşmesi de en az yüksek tansiyon kadar hatta bazen daha da tehlikelidir, hızla böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Hele bir de yaşlı böbrek hastalarında. Düzenli nefroloji kontrolünün, muayeneleri aksatmamanın en önemli nedenlerinden birisi de kan basıncının ne çok düşük ne de çok yüksek olmasının sağlanmasıdır.

Düşük tansiyon neden zararlı.Kan basıncının düşmesi böbreğin kanlanmasını bozarak kan kreatinin değerini daha da yükseltir, EGFR daha da düşer. Tansiyon yeniden yükselse bile EGFR eski haline dönmeyebilir. EGFR’nin daha da düşmesi ise böbrek rezervlerinin bir kısmının kaybedilmesi anlamına gelir. Tansiyon düşüklüğü sadece böbreği bozmaz, düşmelere neden olarak kırıklara, beyin ve kalpte istenmeyen durumlara yol açabilir.

Tansiyondan su içme, sıvı almaya gelelim. Böbrek hastalarının eğer engel bir durumları yok ise günde 2-3 litre sıvı almaları gerekir. İştahsızlık, bulantı, kusma gibi nedenlerle su içemez sıvı alamazlarsa tansiyon düşüp kreatinin yükselebilir. Hele bir de tansiyon ilaçlarını almaya devam ederlerse.Sıvı almalarına rağmen ishal olurlarsa da benzer bir durum söz konusudur. Kolonoskopi, tomografi gibi açlık ve/veya bağırsak temizliği gerektiren durumlarda da yeteri kadar sıvı alınamayabilir. Bu gibi durumlarda hemen damardan sıvı almak gerekir.Damardan 1 litre sıvı almak bile böbrek/hayat kurtarıcı olabilir.

Böbrek hastalarında çoğu kez kreatinin ve EGFR’yi yeniden yükseltmek, normale getirmek mümkün olmaz bu nedenle kalan böbreğin korunması çok önemlidir. Bu nedenle düşük tansiyon önlenmelidir.

Böbreği korumak için ne yapmalı öğrenmek için tıklayın.

Pratik bilgi 1: Böbrek hastalarında hedef kan basıncının büyük için 130, küçük için 80 mmHg’nın altıdır (hastaya göre değişebilir). Büyük tansiyonun 100-110 mmHg olmasının ilave bir yararı olmayabilir. Fazladan ilaç alıyor olabilirsiniz.

Pratik bilgi 2: Halsizlik, baş dönmesi gibi belirtilerin nedeni hem tansiyon düşmesi hem de tansiyon yükselmesi olabilir. Bunu anlamanın tek yolu da kan basıncını ölçmektir.

Pratik bilgi 3: Belirti olsun olmasın kan basıncı ölçümü ve takibi önemlidir.

Pratik bilgi 4: Kan basıncı sürekli yüksek giden bir hastada tansiyon düşmeye başlarsa bir neden olmalıdır, mutlaka araştırılmalıdır.

EGFR nedir öğrenmek için tıklayın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

Eğitim böbrek hastalıkları için önemlidir. Hasta Böbrekler kitabıma ulaşmak için tıklayın.

Böbrek Hastalıkları Ansiklopedisine ulaşmak için tıklayın.

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com