BÖBREKLERİMİZİ TANIYALIM

Böbrekler karnın arka bölümünde her biri yaklaşık 120-150 gram ağırlığında olan kendi küçük görevi büyük organlarımızdır. Böbrek çok kanlanan bir organdır, karaciğer gibi vücudun çöp atma makinesidir. Sistemik birçok hastalık böbreği etkileyebilir. Böbrekler çok hassas organlardır, susuz bile kalsak hemen hasar görebilirler ama doğru tedavi ile hasarı düzeltilebilir, böbrekler kendilerini yenileyebilir. Öte yandan tedavisi bazen zor olabilir bu nedenle korunmak önemlidir. Böbrek, kalp, şeker, tansiyon gibi yaygın hastalıklardan korunmak için ‘İyi ki Yaş Alıyorum’ isimli kitabımı öneririm.

Böbreğin hepimizin bildiği görevi idrar üretmektir. İdrarın oluşması için kanın süzülmesi ve böbrekte değişik işlemlerden geçmesi (terbiye edilmesi) gerekir. Böbreğin idrar üretmek dışında da görevleri vardır.

 1.Vücut sıvı dengesinin korunması: Böbrekler yaşamın devamı için gerekli olan sıvı dengesini ayarlarlar; çok su içersek çok idrara çıkarız (idrar miktarımız artar), az su içersek az çıkarız (idrar miktarımız azalır).

2.Vücut elektrolit dengesinin sağlanması ve korunması: Böbrekler yaşamın devamı için gerekli olan sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), fosfor (P), hidrojen (H) gibi maddelerin vücutta uygun miktarda ve belli düzeyde bulunmasını sağlar.

3.Çöplerin atılması: Üre, ürik asit, kreatinin gibi çöplerin vücuttan atılmasını sağlar.

4.Hormon (iç salgı) üretimine katkısı: Kan hücresi yapımı için gerekli olan eritropoietin (EPO) isimli hormonu en çok üreten organ böbrektir. Gıdalarla alınan veya güneş ışığı ile deride üretilen D vitamini, böbrek ve karaciğerde küçük bir işlemden geçerek aktif hale gelir.

5.Bazı hormonların yıkılması: Örnek olarak şeker hastalarının tedavi amacı ile kullandığı insülin böbrekte yıkılır ve etkisiz hale getirilir. Bunun sonucu olarak şeker hastalarında böbrek yetmezliği ilerlerse insülin ihtiyacı azalabilir, hatta hasta insülin kullanmayı bırakabilir.

6.Kan basıncının düzenlenmesi: Böbrek hastalıkları yüksek tansiyona neden olabilir. Yüksek tansiyonu olan her hasta böbrek hastalıkları yönünden araştırılmalıdır.

7.Metabolik etki: Böbrek sınırlı da olsa yağ ve karbonhidrat metabolizmasına katkıda bulunur.

8.İlaçların vücuttan atılması: Bu nedenle ilaç dozlarında ayarlama yapmak gerekebilir.

Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.

Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.

1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com