Hekimlik hayatımda en çok dikkatimi çeken konulardan bir tanesi kadınların erkeklere kıyasla böbrek vermek için eşlerine daha fazla gönüllü olması idi. Kocasına böbrek vermek istemeyen, böbrek vermekten korkan ama korkudan bunu kocasına söyleyemeyen kadınlar da tanıdım. Kadın erkek eşitsizliği burada da vardı. Eşlerine böbrek veren erkeklere hep kahraman gözü ile bakarım. Dünya böbrek gününde bu yıl ‘Böbrekler ve kadın sağlığı’ konusunun işlenmesine de gerçekten sevindim. Aklıma biri hastam diğeri hastamın eşi 2 tanıdığım kadın geldi. İlki erkek çocuk doğurabilmek için kendi canını tehlikeye atan tansiyonu yüksek böbrekleri az çalışan bir hastamdı, gebe kaldı ama düşükle sonlandı. İkincisi ise AIDS’le ilişkili böbrek yetmezliği olan erkek hastamın eşi. Erkek, karısını bir Nataşa ile aldatmış ama AIDS’e yakalanmıştı ve yıllar sonra aldatılan kadın kocasına bakıp ona destek oluyordu.
Bu yıl ‘Böbrekler ve kadın sağlığı’ konusunun işlenmesinin nedenlerinden birisi de Dünya böbrek günü ile Dünya kadınlar gününün aynı güne denk gelmesi. Kronik böbrek hastalığı kadınlardaki en sık 8. ölüm nedeni, dünyada her yıl yaklaşık 600.000 kadın kronik böbrek hastalığı nedeni ile kaybediliyor. Tüm dünyada olduğu gibi kronik böbrek hastalığı ülkemizde de kadınlarda daha sık ama diyaliz hastaları arasında erkek hasta oranı daha fazla. Bunun başlıca nedenleri:
1.Kadınlarda böbrek hastalığının daha yavaş ilerlemesi
2.Kadınların sinsi bir hastalık olan kronik böbrek hastalığının daha az farkında olması ve tedavilerinin aksaması
3.Olanakların kısıtlı olduğu yerlerde kadınların diyalizden daha az yararlanması.
Böbrek nakli de kadınlarda da azdır (ülkemizde diyaliz hastalarının %57’si erkek, böbrek nakli yapılan hastaların ise %63’ü kadın yani nerdeyse kadınlara bir erkeklere iki böbrek). Sağlık hizmetlerinde kadınların aleyhine olan eşitsizliğin giderilmesi ve eğitim ile hastalık farkındalığının arttırılması önemlidir.
Kadınları daha fazla etkileyen iki böbrek hastalığından daha bahsetmek istiyorum.
1.Lupus nefropatisi: Bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır, vücut kendi hücre ve organlarına savaş açar.
2.Üst idrar yolu infeksiyonu (piyelonefrit): Mikroplarla olur ve gebelikte problemlere neden olabilir.
Bu iki hastalıkta da diğer böbrek hastalıklarında olduğu gibi tanı ve tedavi zamanında yapılmalıdır.
Doğrudan gebelikle ilgili böbrek hastalıklarını da unutmamak gerekir. Gebelikle ilişkili ani böbrek yetmezliği gebelik öncesi takibin yeterli olmadığı, doğumun sağlıksız yapıldığı dönemlerde çok sıktı. Başlıca iki nedeni vardır: gebelik zehirlenmesi ve düşükte/doğumla ilişkili aşırı kan kaybı veya infeksiyon.
Hekimlik hayatımda içimi parçalayan hastalarımdan birisi de kırsal alanda yaşayan doğum yaptıktan bir hafta sonra odun keserken rahminin sarkmasına bağlı ani böbrek yetmezliği gelişen 25 yaşındaki yeni anne idi. Şanslıymış böbrek yetmezliği hızla toparladı, kalıcı olmadı.
Gebelik sinsi ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı erken tanısı için bir fırsat olabilir. Kadın sağlığı ve kadın böbrek sağlığı için kadınların ve genç kızların sağlık eğitimi ve sağlık hizmetine ulaşması böbrek hastalığını önleyebilir.
Dünya Böbrek Günü 2018 filmi için tıklayın.
Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.
Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.
1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com