Sonbahar/Kış geldi. Etrafımızda öksüren, hapşıran, yatağa düşen arkadaşlarımız var. İki hastalığı birbirinden ayırmak her zaman mümkün değildir ama genel olarak nezle gripten daha hafiftir.Önce nezleyi tanıyalım. Nezlede burun akıntısı/tıkanıklığı ön plandadır, ateş, öksürük ve yorgunluk hafif veya azdır. Nezle daha kısa sürelidir ve üzerine ikinci bir infeksiyon eklenme olasılığı düşüktür.
Gelelim gribe. İnsanın üzerinden TIR geçmiş gibi olabilir.Ateş, terleme, öksürük, burun akıntısı/tıkanıklık, halsizlik, yaygın vücut ağrısı ve baş ağrısı hepsi olabilir. Hasta kendini dayak yemiş gibi hissedebilir. Bir hastama dayak yemiş gibi misindiye sordum. Hiç dayak yemedim, bilmiyorumdedi. Genel olarak yataktan çıkamayacak kadar halsizseniz grip olma olasılığınız daha yüksektir. Grip daha uzun sürer, iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir, üzerine ikinci bir infeksiyon (zatürre, bronşit, menenjit) eklenme olasılığı nezleden daha fazladır. Grip birdenbire başladığı için birçok hasta ne zaman başladığını net olarak hatırlayabilir. Hastalar mikrobu aldıkları zaman bulaştırıcı olmaya başlarlar ve şikayetleri olduğu sürece de bulaşıcı olabilirler. Yani tedbir alana kadar etraflarına bulaştırma olasılığı yüksektir.
Gerek grip gerekse de nezlede sorumlu virüs dediğimiz mikroplardır. Antibiyotikler viruslara etki etmez, bu nedenle tedavide antibiyotiğin yararı olmaz. Ancak zatürre, bronşit, menenjit gibi ikinci bir infeksiyon varsa antibiyotik gerekebilir.
En iyi tedavi istirahattir.Kullanılacak ilaçlar belirtilere göre değişir. İlaçlar hakkında bilgi almak için tıklayın. Gripten en iyi korunma yöntemi aşıdır. Grip aşısı hakkında bilgi almak için tıklayın.
Grip nezleden sonra kısaca bronşit, zatürre gibi hastalıklardan bahsetmek istiyorum.
Bronşit:Hava yollarının iltihabı
Zatürre:Akciğerlerin iltihabı
Farenjit:Boğazın iltihabı
Tonsillit:Bademciklerin iltihabı.
Bazen nezle, grip ile bronşit, zatürreyi ayırt etmek zor olabilir, aynı hastada birkaç hastalık bir arada olabilir. Bu gibi durumlarda tedavi hastaya göre değişir. Önemli olan zatürre, bronşit ve menenjiti atlamamaktır, şikayetleriniz uzun sürüyorsa veya çok şiddetli ise doktora gözükmekte yarar vardır.
El sıkışmamak, başkalarının eşyalarını kullanmamak, kapı kolu gibi ortak kullanım alanlarına dokununca el yıkamak ve maske takmak koruyucu olabilir.
Gripsiz, nezlesiz bir kış geçirmeniz dileğiyle.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
Grip aşısı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın (ne yazık ki İngilizce).
100 yıl önceki grip salgını hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
Pratik Dahiliye Bilgileri edinmek için tıklayın.
Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız ve ‘İyi ki Yaş Alıyorum’ kitabım hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com