Uluslararası Yayınlar

Öğrenciliğimden beri araştırma yapmaya meraklıyım. İç Hastalıkları Uzmanlığı eğitimimden başlayan araştırma ilgim Nefroloji eğitimim ve Öğretim üyeliğim boyunca da sürdü, halen sürüyor. Şu anda daha çok kitap projelerim üzerinde yoğunlaşmış bulunuyorum. Çalışma hayatımın değişik dönemlerinde çok farklı konularda çalışma olanağım oldu, çok farklı ekiplerde görev aldım. Bazı çalışmalarım çok ilgi çekti, bazıları öğretici oldu ama en çok da konuyu araştırırken kendim öğrendim. Uluslararası dergilerde yayınlanmış 145 adet çalışmam vardır. Bu çalışmalarım bugüne kadar yaklaşık olarak 1800 kez refere edildi. İyi hekim, iyi öğretim üyesi olmanın yolunun da okumak, araştırma yapmak, yaptıklarınızı yayınlamakla mümkün olduğunu da öğrendim. Bu sayfada yaptığım araştırmaların konularını ve özelliklerini paylaşmak istiyorum.

Otomatik tansiyon ölçüm aletleri

Otomatik tansiyon ölçüm aletlerinin yaygınlaşması ile birlikte bu aletlerin güvenilirliği bende de soru işareti oluşturdu, arkadaşlarımla yaptığım çok sayıda çalışma sonucu doğru ve hastaya uygun alet seçimi ile otomatik tansiyon aletlerinin hem hastanede hem de evde güvenle kullanılabileceğine inanıyorum.

Ekmek ve tuz

Ülkemizde fazla tuz tüketiminde ekmekteki tuzun büyük katkısı vardır. Yaptığımız çalışmaların ülkemizde ekmekteki tuz oranının azalmasına katkısı olmuştur.

Hipertansiyon

Nefroloji eğitimime başladığımda hasta takibinde ilk fark ettiğim kan basıncı kontrolünün böbrek hastalarında önemi idi. O günden beri hipertansiyonla ilgili arkadaşlarımla beraber çok sayıda çalışma planladım, yürüttüm veya katkıda bulundum.

Kronik böbrek hastalığı/Nefrit/Böbrek hastalıkları

Meslek hayatında 30 yılı aşkın bir hekim ve yaklaşık 25 yıllık bir Nefroloji uzmanı olarak görmediğim böbrek hastalığı veya bir böbrek hastalığı bulgusu yok sayılır. Gerek sık gerek nadir karşılaşılan birçok hastalığın ilginç, az bilinen özellikleri konusunda araştırma yaptık.

İlaç kullanımı

Yanlış ilaç kullanımı böbrekler dahil birçok organı etkiler, birçok ilacın da vücuttan atılma yolu böbrektir. Meslek yaşantım boyunca ilaçlarla ilgili çok sayıda nadir rastlanan yan etkiler gördüm ve bunların bir kısmını arkadaşlarımla yayınlayarak paylaştık.

Bitkisel Ürünler

Sarımsak, limon gibi masum ürünlerin hipertansiyonda kullanılması, kronik böbrek hastalığı gibi uzun süreli hastalıklarda bitkisel ürünlerin doğal tedavi altında pazarlanması hekimlik hayatına başlayınca ilgimi çeken konulardan birisi olmuştur. Arkadaşlarımla birlikte bu konuda çalışmalar yaptık. Günlük yaşamın parçası olmuş alışkanlıkların yeterli kanıta dayanmadan hastaların tedavilerini nasıl etkilediğini gözlemledik ve yayınladık.

Böbrek nakli

Nefroloji eğitimime ilk başladığım dönemde en popüler konu Hindistan’da yapılan böbrek nakli ve hepatit C’li hastalarda böbrek nakli idi. Her iki konuda da çok sayıda çok merkezli çalışma yapma fırsatım oldu. Hindistan gibi Mısır’da da simsarlar aracılığı ile para karşılığı böbrek nakli yapılmış hastaların Türkiye’ye döndükten sonra yaşadıkları sorunları yakından izleme ve izlenimlerimizi yayınlama şansımız oldu. Böbrek nakli konusunda beni en çok mutlu eden çalışmam ilaçlar ve teknolojideki gelişmelerden sonra yeniden gündeme gelen kan grubu uyumsuz böbrek naklini ülkemizde ilk defa grubumuz tarafından yapılmasıdır.

Diyaliz

Diyaliz konusunda da dünyadaki tanınmış nefrologlarla birlikte çok sayıda çok merkezli çalışmaların içinde oldum ama daha önemlisi diyaliz hastalarının bana yaptığı katkıdır. Bir nefroloji uzmanının meslekte olgunlaşmasına neden olan konunun diyaliz (hem hemodiyaliz hem de periton diyalizi) hastaları olduğunu düşünüyorum. Gerek takip ettiğim hastalar, gerekse de Amerika deneyimim bana hasta takibinin sürekli (gerekirse günde 24 saat) olması gerektiğini öğretti. Diyaliz hastası sayesinde sabrı, empatiyi, hastayı dinlemenin önemini öğrendim.

Ailevi Akdeniz ateşi/Amiloidoz

Ülkemizde Romatoloji uzmanı sayısı çok az iken bu hastaları Nefroloji, Gastroenteroloji uzmanları takip ederdi. Ailevi Akdeniz ateşinin böbrekleri etkilemesinin de bunda katkısı vardı. Bu konuda da çok sayıda çalışmam oldu ama bunların içinde en önemlisi çok nadir karşılaşılan bir hastalığın tanısını koyarak ve bunu arkadaşlarımla paylaşıp işbirliği yaparak yayınladığımız ilk Uluslar arası çalışmamdır.

Behçet hastalığı

İlk Uluslar arası yayınım Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi iken yakından takip ettiğim ve tanı konmasına katkıda bulunduğum bir Behçet hastasının vaka raporu idi. Kıdemli asistanım (Dr. Bahri ATEŞ), hocalarım (Prof. Dr. Nasıh Nazlı, Prof. Dr. Semra DÜNDAR) büyük bir nezaket göstererek benim ismimi de yazıya koymuşlardı. Bu incelik benim motivasyonunu çok arttırdı. İç Hastalıkları eğitimim süresince de Behçet Hastalığı Çalışma Grubunda çalışmalarıma devam ettim. Hocam Prof. Dr. Emin KANSU’dan çok şey öğrendim. Behçet hastalığına ilgim bir süre daha devam etti, Behçet hastalığı ve Nefrolojinin ortak noktası olan Behçet hastalığının böbrekteki etkileri üzerine çok merkezli çalışmalar yapma fırsatım oldu. Arkadaşlarımla bu konuda dünyadaki en çok hasta içeren seriyi yayınladık, bu çalışmalar artık klasik kitaplar tarafından refere edilmektedir.

Ulusal ve Uluslararası çok merkezli çalışmalar

Çok değişik konularda Ulusal ve Uluslar arası çok merkezli çalışmaların içinde bulundum. Bilgiyi paylaşarak, sağlıklı iletişim kurarak ve en önemlisi çok çalışarak sınırlı olanaklarla araştırma yapmak mümkün. Bu çalışmaları yapmama olanak sağlayan çalıştığım kurumlara, hocalarıma (Prof. Dr. Şali ÇAĞLAR, Prof. Dr. Çetin TURGAN, Prof. Dr. Ünal YASAVUL, Prof. Dr. Richard J. JOHNSON) ve çalışma arkadaşlarıma (Prof. Dr. Cengiz UTAŞ, Prof. Dr. Melda DİLEK, Prof. Dr. Nurol ARIK başta olmak üzere isimlerini yazamayacağım kadar çok) TEŞEKKÜR EDERİM.

Tüm Yayınlar:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=akpolat+t