Hipervoleminin belirti ve bulguları

Hipervoleminin belirti ve bulguları

En sık belirti ödem ve nefes darlığıdır. Nefes darlığının sebebi çoğu kez akciğerde sıvı birikimidir. Nefes darlığı hareketle ortaya çıkabileceği gibi istirahat halinde bile olabilir. Bir hasta hep oturuyorsa, sırtüstü yatamıyorsa (ortopne) akla akciğerde sıvı birikimi yani akciğer ödemi gelmelidir. Hipertansiyon izlenebilir. Karaciğer büyümesi, akciğerde krepitan raller, boyunda venöz damarların belirginleşmesi, kalpte gallo ritmi, karında asit ve plevral sıvı hipervoleminin diğer belirti ve bulgularıdır.

 

Ödem ayaklarda, ellerde veya göz kapağı etrafında görülebilir. Ödem genellikle ayaklardan başlar ancak sürekli yatan hastalarda yer çekimine bağlı olarak sakrum üzerinde oluşabilir. Ödem oluşması için vücut ağırlığının en az %5-6’sı kadar sıvı artışı olması beklenir, bazen 5-6 litre sıvı fazlalığına rağmen ödem olmayabilir.

 

Bu belirtilerin hepsi klinik bulgulardır. Pratik olarak hipervolemi tanısında kullanılabilecek bir laboratuvar testi yoktur.

 

Pratik bilgi: Hem hipervolemi hem hipovolemi tanısı klinik belirtilere göre konur.

 

Gerek şiddetli hipovolemi gerekse de şiddetli hipervolemi durumlarında tanı koymak kolaydır. Tanıda zorluk hafif sıvı dengesi değişikliklerindedir. Bu durumda öykü çok önemlidir. Hafif hipervolemi çoğu kez önemsizdir, belirti bile vermez. Hafif hipovolemi ise hem yaşam kalitesini hem de organ fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu nedenle hastanın sıvı dengesi konusunda emin değilsek hipovolemi gibi davranıp tedavi etmek daha doğru olabilir. Bu durumda ağızdan veya damardan sıvı verilir. Böbrekleri sağlam, idrar yapan hastada fazla sıvı verilse bile böbrekler durumu dengeler.

 

Pratik bilgi: Hastanın hipervolemik mi hipovolemik mi olduğu konusunda şüphe varsa hipovolemik gibi sıvı verip takip etmek çoğu kez doğrudur, yeterlidir.

Pratik bilgi: Genel olarak bir hastanın böbrek ve kalbi sağlamsa gereğinden fazla sıvı da verilse de böbrekler fazla sıvıyı atar.

Bir sonraki konuya geçmek için tıklayın.

Temel Sıvı Elektrolit kitabının diğer konularına geçmek için tıklayın.

Öğrenciler ve konuya ilgi duyan yardımcı sağlık personeli için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.

Doktorlar için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.

Öğrencilere özel not: Hasta hekim ilişkisinde empati çok önemlidir. Empati hastanın ne yaşadığını hissederek başlar. Böbrek hastalıklarını hasta gözüyle öğrenmek için sizlere Hasta Böbrekler kitabımı öneririm. Kitaba ulaşmak için tıklayın.

Diğer kitaplarıma geçmek için tıklayın.

Web sayfamdaki diğer bölümlere ulaşmak için tıklayın.

NOT:

Bu sayfa öğrenciler, doktorlar ve konuya ilgi duyan sağlık personeli içindir.

Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, her hastanın tedavisi farklıdır, HASTALIK YOKTUR HASTA VARDIR

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com