HİPOMAGNEZEMİ
Kan magnezyumunun düşük olmasıdır. Teorik olarak 3 şekilde oluşabilir:
1.Bağırsaktan yetersiz magnezyum emilimi
2.Böbrekten fazla magnezyum atılması
3.Dağılımsal: Teorik olarak mümkündür ama pratikte görülmez.
Hipomagnezemi nedenleri
1.Bağırsaktan yetersiz magnezyum emilimi: Açlık, alkolizm, malabsorpsiyon, fazla laksatif kullanımı
2.Böbrekten fazla magnezyum atılması: Hipervolemi, Henle kulbu çıkan kolunu etkileyen diüretikler, ilaçlar, bazı renal tubüler hastalıklar.
Pratik bilgi:İyi beslenen ve böbreği sağlam olan bir kişide hipomagnezemi olması çok zordur.
Pratik bilgi: Yaygın kullanılan bir kanser ilacı olan cisplatine bağlı hipopotasemi ve hipokalsemiyi düzeltmek için hipomagnezemi tedavi edilmelidir.
Hipomagnezemi belirtileri
Hipomagnezemi parathormon salınımını baskılar ve parathormunun kemik ve böbrekler etkilerini azaltır, hipokalsemiye yol açar. Bu nedenle hipomagnezemi belirtilerini hipokalsemi belirtilerinden ayırt etmek zordur.
Hipokalsemi belirtileri (yeniden)
Hipokalsemi belirtileri hipokalseminin derecesine ve nedenine göre değişir. Hiperkalsemi nedeni ile ciddi psikiyatrik sorunlar bile izlenebilir. Belirtiler 4 başlık altında izlenebilir.
Kas ve sinirler: Halsizlik, uyuşma, kas güçsüzlğü, uykuya eğilim, bilinç bulanıklığı, depresyon, psikoz, hareket bozuklukları. Chvostek ve Trosseau belirtileri, tetani ve kasılmalar izlenebilir.
Kardiyovasküler:Aritmilere eğilim artar. Kalp blokları ve ventriküler fibrilasyon olabilir. Tansiyon düşebilir. Hiperkalseminin aksine QT aralığı uzar.
Kemik, bağ dokusu ve cilt:Kemik ağrısı, kırık, osteomalazi, rikets, cilt kuruluğu.
Hipokalsemiye yol açan hastalığa ait belirtiler: Örneğin kanser, akut pankreatit, rabdomiyoliz, beslenme bozukluğuna ait belirtiler.
Bu belirtilerin üzerinde bu kadar durmamın nedeni hiperkalsemide olduğu gibi belirtilerin çok değişkenlik göstermesi ve kanda kalsiyum bakarak karışık görünen birçok hastanın sorununun çözülme olasılığıdır.
Hipokalsemi renin salınımını uyardığı için hipopotasemiye neden olabilir. Aritmilere neden olabilir.
Tanı ve ayırıcı tanı
Tanının birinci koşulu her hastalıkta olduğu gibi şüphelenmektir. Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulguları bize çok yardımcıdır. Özellikle ilaç öyküsü önemlidir. İdrarda magnezyum bakılması ayırıcı tanıda yardımcıdır.
Pratik bilgi:Magnezyum eksikliğinde dengeyi korumak için böbrek attığı magnezyumu günde 10 mg’ın altına düşürebilir (normalde atılan yaklaşık 100 mg).
Pratik bilgi: Hipomagnezemik bir hastada idrarla magnezyum kaybı azalmamışsa (örneğin günde 10 miligramın altı)akla böbrek yolu ile magnezyum kaybı gelmelidir. Normal koşullarda idrarla atılan günlük magnezyum miktarının 100 mg olduğu hatırlanırsa böbreğin uyum yeteneği daha iyi anlaşılır ama bu uyum yeteneğinin tam gerçekleşmesi için 3-5 güne ihtiyaç vardır.
Pratik bilgi: Düzeltilemeyen hipokalsemi ve hipopotasemilerde akla hipomagnezemi gelmelidir.
Tedavi
Öncelikle hipomagnezemi nedenine yöneliktir. Tedavi planlarken hipomagnezeminin derecesi de önemlidir. İntravenöz veya ağızdan magnezyum verilir. Oral magnezyum ishale neden olabilir.
Özet olarak hipomagnezemi belirtileri çok değişkenlik gösteren bir klinik tablodur. Hipomagnezemi belirtilerini hipokalsemi belirtilerinden ayırt etmek zordur. Düzeltilemeyen hipokalsemi ve hipopotasemilerde akla hipomagnezemi gelmelidir.
Sadece öykü ve fizik muayene ile birçok hastada nedeni saptanabilir. Tedavi öncelikle nedene yöneliktir. Şiddetli hipomagnezemilerde intravenöz magnezyum desteği gerekebilir.
Bir sonraki konuya geçmek için tıklayın.
Temel Sıvı Elektrolit kitabının diğer konularına geçmek için tıklayın.
Öğrenciler ve konuya ilgi duyan yardımcı sağlık personeli için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.
Doktorlar için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.
Öğrencilere özel not: Hasta hekim ilişkisinde empati çok önemlidir. Empati hastanın ne yaşadığını hissederek başlar. Böbrek hastalıklarını hasta gözüyle öğrenmek için sizlere Hasta Böbrekler kitabımı öneririm. Kitaba ulaşmak için tıklayın.
Diğer kitaplarıma geçmek için tıklayın.
Web sayfamdaki diğer bölümlere ulaşmak için tıklayın.
NOT:
Bu sayfa öğrenciler, doktorlar ve konuya ilgi duyan sağlık personeli içindir.
Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, her hastanın tedavisi farklıdır, HASTALIK YOKTUR HASTA VARDIR
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com