İDRARDA KANAMA (HEMATÜRİ)

Hematüri idrarda kan hücrelerinin görülmesidir, idrar kırmızı olabilir ancak kırmızı idrarın hematüri dışında da nedenleri vardır. Hematüriler ikiye ayrılır:

1.Gözle görülebilen hematüri: İdrarın renginden kan karıştığı kolaylıkla anlaşılabilir, hastada paniğe yol açabilir.

2.Mikroskopik hematüri: Çıplak gözle idrarda kan görülmez ancak idrar incelemesinde kan hücreleri görülür. Bu hastalarda idrar rengi koyu olabilir.

Bazı hastalarda iki tip hematüri birlikte olabilir yani bazen gözle görülür bazen mikroskopta saptanabilir. Hematüri tekrarlayıcı özellikler gösterebilir, arada idrarın tamamen normal olduğu dönemler de izlenebilir.

İki çeşit hematüri de ciddi hastalık belirtisi olabilir. Hematüriye yol açan hastalıklar idrar yolu infeksiyonu, nefrit denilen böbrek iltihapları, idrar yolu ve böbrek kanserleri, taş hastalığı, böbrek tüberkülozu, idrar kesesi hastalıkları ve böbrek kistleridir. Ayrıca prostat ve rahim hastalıklarında idrar yollarında sorun olmadığı halde idrara kan karışabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda veya hemofili gibi pıhtılaşma problemi olan hastalarda da idrarda kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanamanın nedeni basit bir idrar yolu infeksiyonu bile olabilir.

Hematüriye yol açan hastalıkların çoğunda ortak nokta bu hastalıkların erken tanı ile tedavilerinin mümkün olmasıdır. Bu nedenle idrarında kanama saptanan hastaların mutlaka nefroloji ve üroloji uzmanlarınca birlikte değerlendirilmesi gereklidir. İdrarda kanama olmadan da idrar kırmızı olabilir, bazı ilaçlar, bazı kan hastalıkları veya bazı kas hastalıklarında idrar kırmızı olabilir.

İdrarda kanamanın nedenini anlamak için yapılabilecek incelemeler idrar tetkiki, idrar kültürü, yatarak karın filmi, abdominal ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR) görüntüleme, idrardaki kan hücrelerinin tipi, idrar sitolojisi, sistoskopi (ışıkla idrar kesesine bakma), idrarın tüberküloz yönünden incelenmesi ve böbrek biyopsisidir (parça alma).

Bu incelemelerin yapılması uzun sürebilir, hastayı bıktırabilir, nadiren de olsa kanamanın yeri bulunamayabilir. Hematüri ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir, tanı ve tedavide gecikme telafisi güç sonuçlara yol açabilir.

Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.

Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.

1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com