KREATİNİN NASIL DÜŞÜRÜLÜR

Kreatinin değerinin düşmesi birçok hasta için çok önemlidir. En ufak oynamalar bile önemsenir, 0.1 puanlık yükselme üzüntü, 0.1 puanlık düşme sevinç kaynağı olabilir. Bu sevinç ve üzüntüler ne kadar gerçekçidir. Bunu anlamak için kreatinini iyi tanımak gerekir ama öncelikle iki uyarıda bulunmak istiyorum:

1.Aynı laboratuvarda her zaman %10’luk bir yanılgı payı olabilir yani 1.6 ile 1.8 arasında pek fark olmayabilir.

2.Farklı laboratuvarlarda çalışılan testlerde 0.1-0.2’lik oynamalar olması normaldir.

Gelelim kreatinine. Kreatinin aslında kaslarda üretilir, böbrekle doğrudan bir ilgisi yoktur. Kaslarda üretilen kreatinin böbrekle atılır, böbreğin süzme fonksiyonu ile kan kreatinin düzeyi arasında paralellik olduğu için böbreğin az çalışıp çalışmadığını anlamak amacı ile kan kreatinin düzeyine bakılır.

Kreatinin kaslarda üretildiği için kas hastalıklarından, fazla kas olmasından etkilenebilir. Örneğin beslenme bozukluğu olan birisinde kas kitlesi azaldığı için kreatinin düşük çıkabilir. Yani katı diyet yapan birisinde kan kreatinin düşmesinin nedeni böbreğin düzelmesi değil beslenme bozukluğuna bağlı kas kaybı olabilir. Aşırı spor yapan kaslı birisinin böbrekleri sağlam olduğu halde kreatinin değeri yüksek olabilir. Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur.

Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler.

Görüldüğü üzere kan kreatinin düzeyini etkileyen birçok faktör vardır. Önemli olan böbreğin süzme fonksiyonunu arttırmaktır. Bunun da tek yolu kreatininin yükselmesine yol açan böbrek hastalığının tedavisidir. Hastaların çoğunda kreatinin yükselmesi uzun sürelidir ve her zaman düşürmek mümkün olmayabilir, bu hastalarda amaç mevcut böbrek fonksiyonlarını korumak olmalıdır. Uzun süreden beri kreatinin değeri yüksek olan, kreatinin düzeyi hafif yükselen hastalarda böbrek hastalığı çok yavaş ilerliyor demektir, bu hastaların çoğu yaşamlarının kalan kısmında diyaliz tedavisine gerek duymazlar (tabi tedavilerini aksatmamak koşulu ile).

Böbrekleri korumak için ne yapmalıyız, öğrenmek için tıklayın.

Diyalize ne zaman ihtiyaç olur, öğrenmek için tıklayın.

Kreatinin yüksekliğinin uzun süreli olması, kontrollerin hastayı bıktırması, diyaliz korkusu hastaları değişik arayışlara yöneltebilir. Bitkisel ürünlerin en çok zarar verdiği organlardan birisi de böbrektir.

Bitkisel ürünler ve böbrek hakkında bilgi almak için tıklayın.

Ayrıca kreatinin böbrek hastalıkları dışındaki durumlardan da etkilenebilir. Kreatinin yüksekliği başka hastalıkların da belirtisi olabilir.

Özetle kreatinin yüksekliğini yorumlamadan, böbrekle ilişkilendirmeden önce birçok faktör göz önünde tutulmalıdır. Hastaların çoğunda kreatinini düşürmekten ziyade yükselmesini önlemeye çalışmak daha pratik, daha yararlıdır. Yeterli sıvı almak, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak bu nedenle çok önemlidir. Kreatinini düşürecek bir mucize yoktur (öyle bir yolu bulan Nobel ödülünü kazanır), mucize arayışlarının (hele mevcut tedaviler bıraktırılırsa) böbreğe zarar verme potansiyeli yüksektir. Ülkemizde böbrek hastalarına bitkilerden, doğal ürünlerden oluşan böbrek yetmezliği seti satan bitkisel ürünler uzmanı olduğunu iddia eden bir doktor 47 yaşında böbrek yetmezliğinden ölmüştür (kelin merhemi olsa önce kendi başına sürerdi).

Son söz: Kreatinin düşmese de olabilir, yükselmesin yeter.

Böbrek hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Böbrekleri korumak için ne yapmalıyız, öğrenmek için tıklayın.

Kreatinin hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

 

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com