NEDEN YAZDIM

Otuz beş yıllık hekim, 25 yıllık böbrek hastalıkları (nefroloji) uzmanıyım. Bu dönemde tıpta, nefrolojide büyük gelişmeler/değişiklikler oldu. Hem merakımdan hem de öğrencilerime/asistanlarıma daha iyi aktarabilmek için çok okurum, araştırma yaparım ve yazarım. Yıllar içinde hastaların hastalıkları hakkında doğru bilgi edinmelerinin önemini daha iyi anladım.

Böbreklerimiz diğer organlarımız gibi mükemmel çalışırlar (ama boylarına göre yaptıkları iş büyüktür yani boylarından büyük iş yaparlar), görevlerini düzgün yaptığı sürece aklımıza bile gelmezler. Böbreğimizde bir sorun olduğunu öğrendiğimiz zaman çoğu kez telaşa kapılırız. Çok değişik böbrek hastalığı var kimi önemsiz kimi ciddi kimi sinsi kimi gürültülü kimi kalıtsal kimi başka hastalıklara bağlı.

Böbrek hastalıklarının temel özellikleri sık ve sinsi olmalarıdır ama böbrek hastalıkları hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir. Yaşam süresinin uzaması, şeker ve tansiyon hastalığı sıklığının artması ve bu hastaların daha uzun süre yaşaması hasta böbreklerin sayısını arttırmıştır.

Özellikle ileri yaşlarda hastalarda birden fazla hastalık vardır, böbrek de çoğu kez bu hastalıklardan birisidir. Böbreklerin hasta olması diğer hastalıkların tanı ve tedavisinde de zorluklara neden olabilir. Teknolojik gelişmeler sayesinde eskiden hayal edilemeyecek çok zor ameliyatlar mümkün olmuştur, ileri evre kanserlerin, şiddetli kalp yetmezliklerinin, şeker hastalarının yaşam süresi uzamıştır. Bu durumlarda böbrek sorunları, ishal, kusma gibi basit sıvı kayıpları sonucu ani böbrek yetmezliği daha sık görülmektedir. Böbrek hastalığının önlenmesi, kontrol altında tutulması diğer hastalıkların tedavi şansını da arttırır.

Bazılarımız böbrek hastalığı ile daha gençken tanışır, yakınlarımızda böbrek hastalığı olabilir. Her hastada her hastalıkta her koşulda yapılabilecek bir şeyler vardır. Bazı hastalarda belki böbrek hastalığını tümden tedavi edemeyiz ama kontrol altında tutabiliriz.

Böbrek hastalığının uzun süreli olabilmesi, hastaların tedaviden sıkılması nedeni ile bunlardan yararlanmak isteyen fırsatçılar da ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle doğru bilgilenme/bilgilendirme çok önemlidir. Birçok meslektaşım çok istemesine rağmen yoğunluktan hastalarına istedikleri zamanı ayıramamakta ve yeteri kadar bilgilenemeyen hastalar da bunun sonucunda hastalıkları hakkında bilgileri kimi doğru/güvenilir kimi yanlış/güvenilmez değişik kaynaklardan öğrenmeye çalışmaktadır.

Bu kitabı yazmamın temel amacı da sizlere böbrek hastalıkları hakkında temel bilgileri aktarmaktır. Hem hastalığınızı öğrenebilir hem de doktorunuza neler sormanız gerektiğini daha iyi planlayabilirsiniz. Okumak ilaç değildir ama her zaman tedavinin bir parçasıdır.

Meslekte kıdemlenince empatinin (kendini hastanın yerine koyma) önemini daha iyi anladım. Hastaları anlamak için onların ne hissettiğini ne yaşadıklarını anlamaya çalışmak çok önemli. Tıp öğrencilerinin, sağlık personelinin empati yapmalarının mesleklerinde başarılı olmaları için gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu kitap basit bir dille yazılmıştır bu nedenle Tıp ve yardımcı sağlık personelinin mesleki dersleri almadan, ilgili kitapları okumadan önce hastaları/hastalıkları hasta gözü ile tanımalarının yararlı olabileceğini düşünüyorum. ‘Hastalık yoktur, hasta vardır’ deyimini hiç akıldan çıkarmamak gerekir.

Yararlı olması dileğiyle.

Prof. Dr. Tekin Akpolat

İstanbul 2018

https://www.tekinakpolat.com

Kitaba ulaşmak için tıklayın.

Tansiyon hastası oldu iseniz ve İyi ki Tansiyonum Çıktı’ kitabım hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız ve ‘İyi ki Yaş Alıyorum kitabım hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa ve Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim’ kitabım hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.