Tıp Fakültesine 1978 yılında başladım. Nerdeyse 40 yıl oldu. Tıp eğitiminde, mesleğin uygulanmasında o kadar büyük değişiklikler oldu ki. Hoca öğrenci ilişkileri, tanı ve tedavi olanakları, hastalıkların kendileri (erken tanı ve tedavi nedeni ile kitaplarda yazan belirtilerin çoğu hastalarda görülmüyor) değişti. Yaşam süresinin uzaması sonucu yeni hastalıklar ortaya çıktı. Ama bence en büyük değişim bilgi kaynaklarına ulaşabilmede. İnternet öyle olanaklar sunuyor ki, hep keşke benim zamanımda da olsaydı diye yeni öğrencilere hep gıpta ile bakıyorum. Tıp eğitiminde interneti mesleki amaçla en iyi şekilde kullanmayı öğrenmek ancak öğrencilikte mümkün. Belki siz internet canavarısınız, belki de en yakın arkadaşınız. Öğrenciliği iyi değerlendirmek gerek. İnternetin Tıp eğitiminize katkısının yanı sıra meslek yaşamınıza da 2 büyük etkisi olacaktır:
1.Hekimlik insan iletişiminin en yoğun olduğu mesleklerden birisidir. Sosyal iletişim ortamlarını kullanırken yüz yüze iletişim becerilerini ihmal etmemek gerekir.
2.Hastaların önemli bir kısmı size gelmeden önce internette hastalığı veya yakınmaları hakkında araştırma yapmış, sizi sorgulama eğiliminde olabilir.
Öğrencilik yaşamınızda dikkat etmeniz gereken 2 diğer önemli nokta da yabancı dil ve bilgiye nasıl ulaşılacağını öğrenme. Günümüzde Türkçe güncel kaynak ne yazık ki sınırlı (benim zamanıma göre çok artmış olsa da), bu nedenle özellikle Tıp Fakültesindeki ilk yıllarınızda İngilizcenizi geliştirmeniz, İngilizceniz iyi ise bile unutmamak için çaba sarf etmeniz yararlı olur. Öğrenilmesi gereken bilgi o kadar çok ki, bir de bu bilgilerin sürekli değiştiğini düşünürsek. O zaman yapılması gereken temel bilgileri edinip bilgi kaynaklarınızı geliştirmek. İngilizce biliyorsanız internet bir hazine. Cep telefonları için süper uygulamalar var. Özetle öğrenciliğinizin tadını çıkarırken mesleki internete, İngilizceye ve bilgi kaynaklarına ulaşmaya özen gösterirseniz mesleğimizi yaparken hem rahat edersiniz hem de keyifle çalışırsınız.
Unutmayalım hekimlik yaşam boyu süren, yenilikleri takip etmeyi gerektiren bir yaşam tarzıdır. Oscar Wilde’ın bir sözünü hiç unutmamak gerekir.
BİR DOKTOR ÖLENE KADAR ÖĞRENCİDİR, ÖĞRENCİ OLMAKTAN KALIRSA ÖLÜR.
Size sayfamdan elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım, kaynaklar göstermeye çalışacağım. Yararlı olması dileğiyle.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT