Yaşamın sürmesi için organ ve dokularda kan dolaşımının sağlanması gereklidir. Kan dolaşımının sağlanması için bir basınca gereksinim vardır, bu basınç kan basıncı olarak isimlendirilir. Yani kan basıncı olmasaydı yaşam olmazdı. Kan dolaşımı için gereken basıncın normalden fazla olmasına yüksek tansiyon yani hipertansiyon denir.
Kan basıncı ölçülürken iki değere bakılır: Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) ve küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı). Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur.
Büyük tansiyon veya küçük tansiyondan birinin normalden fazla olması hipertansiyon olarak kabul edilir.
Yakın zamana kadar bir sağlık merkezinde yapılan kan basıncı ölçümünde büyük tansiyon 140 mmHg ve üzeri veya küçük tansiyon 90 mmHg ve üzeri saptanır ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir idi ancak yakın zamanda bu sınırların 130 mmHg ve 80 mmHg’ya indirilme eğilimi ortaya çıkmıştır.
Hipertansiyonu olan hastaların % 90-95’inde bilinen bir hastalık saptanamaz. Hastaların yaklaşık % 5-10’unda hipertansiyon bilinen bir hastalığa bağlıdır ve bu hastalıkların çoğu (yaklaşık %90) böbrek hastalığıdır. Hipertansiyonu olan hastaların yaklaşık % 5-10’unda bir böbrek hastalığı vardır. Her zaman hipertansiyonun mu böbrek hastalığına yol açtığı, böbrek hastalığının mı hipertansiyona yol açtığı anlaşılamaz. Bu durum tavuk mu önce yumurta mı önce durumuna benzetilebilir. Tansiyon nedeni ile gelip böbrek hastalığı tanısı koyduğum yüzlerce hastam olmuştur.
Genel olarak bütün böbrek hastalıklarında hipertansiyon görülür. Bazı böbrek hastalıklarında daha sık ve şiddetli iken bazılarında daha seyrek ve hafif izlenebilir. İdrar yollarında iltihap, tıkanma, nefritler, böbrek taşları, polikistik böbrek hastalığı, tümörler ve böbrek atardamarında daralma tansiyon yükselmesine daha çok neden olan böbrek hastalıklarıdır.
Böbrek hastalarının koldan ölçen bir tansiyon aleti satın almaları ve kan basıncını ölçmeyi öğrenmelerinde yarar vardır. Kan basıncını doğru ölçmek önemlidir. Kan basıncını ölçerken dikkat edilecek noktalar:
Konuşmayın.
Sırtınızı arkaya dayayın.
Kalp seviyesinde kolun ortasına manşeti yerleştirin.
Oturun.
Kolunuzu destekleyin.
Yumruk yapmayın.
Bacak bacak üstüne atmayın.
Ayaklarınızı yere düz basın.
Tansiyon aletleri ve ölçümü hakkında web sayfamdan (www.tekinakpolat.com) daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.
Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.
1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com