Joonseok Kim ve arkadaşları yeni yayınladıkları bir çalışmada (Circulation 2018) multivitamin kullanımın kalp hastalığı üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Yaklaşık 2 milyon kişinin 12 yıl süre ile izlendiği çalışmada multivitamin ve mineral kullanımının kalp krizi, felç ve kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri AZALTMADIĞI gösterildi.
Bu sürpriz değil. Tek yönlü beslenmelerin olduğu geçmişte vitamin eksikliği (C ve B1) yaygındı. Günümüzde ise gıda alternatifi çok, bu nedenle vitamin eksikliği fazla değil (D vitamini bunun dışında tutulabilir). Günümüzde kalp damar hastalıkları çoğu kez çok nedenli bu nedenle bir destek hapı ile önlenebileceğini düşünmek pek doğru değil. Üstelik takviye ürünlerin de sakıncaları olabilir. Takviye ürünlerin sakıncalarını öğrenmek için tıklayın.
Multivitamin ve mineral desteklerinin çoğunun doğrudan bir zararı yok (ekonomik yük dışında) ama insanları sağlıklı yaşam planlarından uzaklaştırma potansiyeli var. Nasıl olsa vitamin alıyorum deyip işin kolayına kaçılıyor. Halbuki vitamin almak yerine sağlıklı yaşam planlarına (sağlıklı diyet, kilo verme, az tuz, hareket, sigaranın bırakılması, alkolün azaltılması, kolesterol ve kan basıncı kontrolü) odaklanmak gerekir.
Sağlıklı yaşam planları konusunda da kafalar karışık. Bunun birçok nedeni var. Takviye ürünler pazarı çok büyük. Pazar büyüklüğünün 5 yıl sonra 250 milyar doları aşması bekleniyor. Bu kafa karışıklığını bildiğim için konuyu araştırdım ve kitap haline getirdim.
KİLOLARIMI NASIL YEDİM.
Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız tıklayın.