Son günlerin popüler konularından bir tanesi de zatürre aşısı, herkes yaptırmak istiyor ama piyasada bulunmuyor. Bu kadar yaygın yapılmak istenmesinin nedeni Corona pandemisi (daha öne insanların aşıdan nasıl kaçtıklarını hatırlıyorum). Kimler, nasıl aşı yaptırmalıdan önce bazı bilgiler vermek istiyorum:
1.Zatürre aşısı sadece pnökomokok bakterilerinin neden olduğu infeksiyonlara karşı koruyucudur yani zatürre aşısı pnömokok aşısıdır
2.Zatürrenin pnömokok dışında da nedenleri vardır yani zatürre aşısı yaptırmak tüm zatürrelerden korumaz
3.Pnömokok aşısı Corona’dan korumaz ama Corona geçirirken pnömokokla karşılaşmak veya pnömokok zatürresi geçirirken Corona olmak daha risklidir yani riski sınırlı da olsa azaltabilir
4.Benzer şekilde Grip aşısı da Corona’dan korumaz ama Corona geçirirken grip olmak veya grip geçirirken Corona olmak daha risklidir yani riski sınırlı da olsa azaltabilir
5.Grip aşısı influenza virusuna karşı koruyuculuk sağlar, influenza virüsü da zatürreye neden olabilir yani grip aşısı da biraz zatürre aşısıdır (Zatürrenin pnömokok dışında da nedenleri vardır)
6.İki tür zatürre aşısı vardır, konjüge (KPA13) ve polisakkarit (PPA23) pnömokok aşısı. Çoğu kez ikisini de beraber ama değişik zamanlarda yaptırmak gerekir.
7.Bir zatürre aşısı ömür boyu korur ifadesi doğru değildir, çoğu kez ikisi birbirini tamamlayan aşılardır.
8.Zatürre, grip aşısı yaptırmak Coronaya karşı yalancı bir güven, emniyet oluşturabilir, Corona tedbirlerini ihmal etmemek gerekir.
Grip aşısı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.
Gelelim zatürre aşısına. Bu konuda ilgili Sağlık Bakanlığı sayfalarını sizlerle paylaşmak istiyorum ama önce pratik bir bilgi vermek istiyorum.
65 yaştan büyük herkes aşılanmalıdır
19-64 yaşları arasında kronik hastalığı olanlar aşılanmalıdır ama herkese yapılabilir.
Pnömokok Aşısı Risk Grupları
Konjuge pnömokok aşısı (KPA13) ve polisakkarit pnömokok (PPA23) aşılaması açısından yüksek risk altındaki kişiler şunlardır:
Kronik kalp hastalığı olan (özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı ve kardiyak yetmezlik); kronik akciğer hastalığı (astım hastaları dâhil), diabetes mellitus, BOS kaçağı, kohlear implant, orak hücreli anemi ve diğer hemoglobinopatiler, fonksiyonel ya da anatomik aspleni, HIV enfeksiyonu, kronik renal yetmezlik, nefrotik sendromu içeren immün sistemi baskılanmış kişiler, radyasyon terapisi ya da immunsupresif tedavi verilen hastalıklar, Hodgkin hastalığı ve malign kanserler lenfoma, lösemi, yaygın malignensi, solid organ transplantasyonu, konjenital ya da edinsel immun yetmezlikler, multiple miyelom, alkolizm, kronik karaciğer hastalığı olan kişilerdir. Tansiyonu da unutmamak gerekir.
Kronik hastalığınızın ne olduğuna bağlı olmak üzere hangi aşının ne sayıda ne aralıkta yapılacağı değişir, bu konuda doktorunuza danışmanızda yarar vardır. Aşağıdaki linklerden de yararlanabilirsiniz.
Pratik dahiliye bilgileri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
Zatürre aşısı Coronadan korumaz.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com