Diyaliz hayat kurtarıcı bir tedavidir. Uzun süreli böbrek hastalığı olan hastalar eğer takiplerini aksatmazlarsa diyalizden önce bir geçiş dönemi yaşarlar. Öte yandan yeni başlayan bir böbrek hastalığı olanlara veya takipsiz hastalara acil diyaliz yapmak gerekebilir. Bu durum hızlı kararların verilmesi gereken, hekimle işbirliğinin çok önemli olduğu bir zamandır. Öte yandan acil diyaliz kararı hasta ve yakınları için de travmatik bir durumdur, BOCALAMA yaşanabilir. Tedavide gecikme, tedavide tereddüt, hekimlere güvensizlik zaten zor olan durumu daha da zorlaştırabilir, istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Hiçbir hekim gerekmeyen bir hastaya acil diyaliz kararı vermez. Burada önemli sorunlardan bir tanesi de diyalizin zamanlamasıdır. Bazen bekleyecek zaman olabilir, hastaya diyalizsiz toparlama şansı verilebilir ama şu unutulmamalıdır bu gibi durumlarda diyaliz yapmanın da yapmamanın da riskleri vardır yani hekimler tercihlerini iyi ile kötü arasında değil daha az kötü ile daha çok kötü arasında yapmak zorunda kalırlar.
Acil diyaliz gerektiren durumlarda hastanın başka hastaneye transferi de genellikle zordur. Acil diyaliz kararı birçok hasta ve yakını için şok edici olabilir. İkinci bir görüş almak isteyenler olabilir, haklıdırlar. Pandeminin kazandırdıklarından birisi de uzaktan görüntülü muayenenin yaygınlaşmasıdır. Uzaktan görüntülü muayene sadece acil diyaliz hastaları için değil, her hastalık için mümkün olabilir. Van’daki hasta İstanbul’a, Elazığ’daki hasta Ankara’ya gitmeden ikinci görüş alabilir.
Unutmayalım, önemli olan bu duruma düşmemektir, yani takip aksatılmamalı, yeni bir problem varsa gecikmeden doktora gidilmelidir.
Böbrek hastalıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz tıklayın.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com