Böbrek yetmezliği deyince çoğu insanın aklına diyaliz gelir. Halbuki böbrek yetmezliği hastaları çok değişik özelliklere sahiptir. Bazılarının hiçbir belirtisi olmayabilir.
Unutmayalım: Böbrek yetmezliği sıktır, sinsidir ve tedavi edilebilir.
Günümüzde böbrek yetmezliği olan hastalar hastalıklarını çoğu kez tesadüfen öğrenmektedir çünkü hafif böbrek yetmezliğinin çoğu hastada hiçbir belirtisi yoktur. Erken belirtiler olan halsizlik, gece idrara kalkma hastayı rahatsız etmeyebilir.
Böbrek yetmezliğinin çoğu kez kanda kreatinin yüksekliği ile farkına varılır. Kreatinin ölçümü bazen yanılgılara neden olabilir, bu nedenle çoğu laboratuvar kreatinin değerini EGFR, EGFD ile birlikte raporlar. Bu EGFR, EGFD değerlerine göre de böbrek hastalığı evrelere ayrılır.
Evre 2 böbrek yetmezliğinde EGFR/EGFD değeri 60-89 ml/dakika arasıdır, çoğu kez de hiçbir belirti yoktur.
Tedavisi de çoğu hastada sağlıklı yaşam ve eşlik eden hastalıkların tedavisidir. Sıvısız kalmamak gerekir. Evre 2 böbrek yetmezliğinin en sık 2 nedeni olan tansiyon ve şeker tedavisine de özellikle dikkat edilmelidir.
Evre 2 böbrek yetmezliği olan hastalara Kırılgan Böbrekler kitabımı tavsiye ederim.
Evre 2 böbrek yetmezliği hastaları hastalıklarının farkına vardığı için şanslıdır.
Online (Uzaktan) Hasta Danışma hakkında bilgi almak için tıklayın.
Sağlıcakla kalın.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Böbrek hastalıkları ansiklopedisine ulaşmak için tıklayın.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com
Prof. Dr. Tekin Akpolat Nefroloji, Tansiyon, Dahiliye ve Sağlıklı Yaşam
