İDRAR YOLU İLTİHABI DEYİP GEÇME

İDRAR YOLU İLTİHABI DEYİP GEÇME

İdrar yollarında iltihap olması sık karşılaşılan bir durumdur. İdrar yollarının kısa olması nedeni ile özellikle genç kadınlarda sıktır. Birçok kadın bunu yaşamıştır ve 1-2 günlük antibiyotik tedavisi ile sorun olmadan tedavi edilebilir. Bazı kadınlarda tekrarlayabilir. Benim bu yazımın konusu genç kadınlarda görülen idrar yolu iltihabı değil.

Son zamanlarda gördüğüm 3 hastam:

1.79 yaşında kadın hasta: İdrar yolu iltihabına yol açan mikrobun kana karışması nedeni ile çok zor günler geçirdi. İltihap nedeni ile bilinç kaybı, böbrek yetmezliği ve çok şiddetli metabolik asidoz (kanda asit maddelerin artması) gelişti. Gece yarısı hemodiyaliz (kanın bir makine aracılığı ile temizlenmesi) yapmak zorunda kaldık, uçurumun kenarından kurtardık. 2 diyaliz daha yaptık. Resmen ölümden döndü. Böbrekleri daha sonra toparladı ama tam normale gelmedi.

2.70 yaşında erkek hasta: Aynı şekilde idrar yolu iltihabına yol açan mikrobun kana karışması nedeni ile böbrek yetmezliği, çok şiddetli metabolik asidoz, bilinç kaybı ve solunum zorluğu oldu. Solunum makinesine bağlandı. Yine hemodiyaliz yaptık, hemodiyaliz hayatını kurtardı. Böbrekleri daha iyi ama muhtemel diyaliz hastası olmaya aday.

3.58 yaşında kadın hasta: İdrar yolu iltihabı, kana mikrop karışması. Şeker hastalığı da var. Böbrek yetmezliği ve çok şiddetli metabolik asidozu vardı. Kanda potasyum çok yüksekti, kalbi durmuştu, yeniden çalıştırıldı. Hemodiyaliz gerek olmadı ama solunum cihazına bağlandı. Böbrekleri hala problemli.

Bu 3 hastanın ortak yanı geç gelmeleri. Belli bir yaştan sonra, hele şeker hastalığı varsa idrar yolu iltihabı mutlaka ciddiye alınmalı. Eskiden de böyle hastalar görürdüm ama bu kadar sık değil.

Corona hastaneye gitme alışkanlıklarımızı değiştirdi. Geç doktora gitmenin sonucu ağır vakalarla, ilerlemiş kanserlerle daha sık karşılaşmaya başladık.

Hastalıktan korkma geç kalmaktan kork.

Böbrek hastalıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz tıklayın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com