YURT DIŞINDA HASTA OLMAK VE İLETİŞİM

YURT DIŞINDA HASTA OLMAK VE İLETİŞİM

Yurt dışında yaşayanların veya tatil için yurt dışına gidenlerin en büyük yakınmalarından birisi de doktora kolay ulaşamamaktır. Doktora ulaşanların en büyük problemi de iletişim dilidir. Almanya’da yaşayan bir hastamdan bahsetmek istiyorum.

Hastam 5 yıldır diyaliz hastası, böbrek nakli önerilmiş acaba doğru yolda mıyız düşüncesi ile görüş almaya gelmiş. Böbrek yetmezliğinin nedenini sordum, bilmiyorum dedi. Böbrekten parça alındı mı diye sordum evet dedi. Sonucu ne dedim. Bilmiyorum dedi. Başka hastalığın var mı dedim. Crohn hastalığı (bir bağırsak hastalığı) dedi. Daha sonra yanınızda belge var mı dedim, belgeleri verdi.

Belgelerde böbrek biyopsisi (alınan parça) sonucu yazıyordu: AA amiloidoz. Böbrek yetmezliğinin nedeni Crohn hastalığının neden olduğu AA amiloidoz. Hastanın tedavisinde yapılan yanlış bir şey yok ama hasta benden 2 şey öğrendi.

1.Böbrek yetmezliği ile Crohn hastalığı arasındaki ilişki

2.Böbrek yetmezliğinin nedenini: AA amiloidoz

Hastama eminim doktoru benim söylediklerimi söylemiştir ama iletişimsizlik nedeni ile yeterince anlaşılamamıştır. Bu hastanın böbrek tedavisinde bir problem gözükmüyor ama iletişimsizlik nedeni ile başka hastada olabilir.

Yurt dışında yaşayan uzun süreli hastalığı olan tüm hastalara mutlaka Türkiye’den bir doktorla temasa geçmelerini öneririm. Üstelik online görüşmeler sayesinde Türkiye’ye gelmeden de görüş alınabilir.

Böbrek hastalıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz tıklayın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir