Kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Vücudun değişik bölgelerinde izlenebilir; böbrek de bunlardan birisidir. Böbrek kistleri hiçbir belirtiye yol açmayabileceği gibi yüksek tansiyon, iltihap, taş, kanama, böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilirler.
Böbrek kisti çoğu kez başka bir nedenle çekilen ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi radyolojik yöntemlerle tesadüfen saptanır. Böbrek kistleri, böbrek kanseri ile karışabilir. Yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi incelemeler ile böbrek kisti kanserden kolaylıkla ayrılır. Ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken hastalıklardan birisi de kist hidatiktir. Kist hidatik ise genellikle köpeklerden geçen bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Kist hidatikte genellikle akciğer ve karaciğerde kist vardır, böbrekte nadiren görülür.
Böbrek kistleri görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilerine göre sınıflandırılırlar. Basit kistler, zararsız ve en yaygın kist türüdür. Yaşlandıkça görülme sıklığı artar. 70 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık üçte birinde en az bir böbrekte kist vardır. Genellikle hiçbir belirtisi yoktur ve tedavi gerekmez.
Kistlerin bir kısmı ise ailesel özellik gösterir ve bu kistler genellikle böbrek hastalıklarına yol açar, yakından izlenmelidir. Ailesel geçiş gösteren kistlerin bir kısmı çocuklukta bir kısmı ise daha ileri yaşlarda saptanır. Yüksek tansiyon, iltihap, taş, kanama, böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilirler. Çok büyümediği sürece bu kistlere müdahale gerekmez, yüksek tansiyon, iltihap ve böbrek yetmezliği tedavisi yapılır. Ailesel özellik gösteren bazı kistlerde yakın akraba evliliği mutlaka önlenmelidir. Sık rastlanması nedeni ile erişkin tip polikistik böbrek hastalığından ayrı bir konuda bahsedilecektir.
Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.
Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.
1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com