ÇALTI OTU VE BÖBREK

ÇALTI OTU VE BÖBREK

Mahalle pazarlarında dikkatimi çeken olaylardan birisi de bazı besinlerin bazı hastalıklara iyi geldiği söylenerek pazarlanmasıdır. Bu haftaki ziyaretimde de dikkatimi çekenleri özetlemek istiyorum:

 ÇALTI (PARA OTU): Böbrek taşı eritir

KANTARON YAĞI: Yara, yanık, varis

ALABAŞ: Tansiyona, şekere, kalbe, akciğere

Karaciğer uzmanı Prof. Dr. ENGİN AR

Sağlıklı oldukları iddiası ile bazı bitkilerin, baharatların satılması, pazarlanması yüzyıllardan beri bilinen bir uygulamadır. Şeker, tuz, alkol, uyuşturucu bile bir zamanlar sağlıklı olarak satılmış, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. İşin özeti bir bitkinin, ürünün sağlıklı olduğunu iddia etmek çoğu kez bir pazarlama stratejisidir. Ve hastaları hem maddi hem de manevi kandırmaya müsaittir ve suistimale açıktır.

Fotoğrafını çektiğim Çaltı (Para otu) dönersek. Satıcının yazdığına göre:

1.Böbrek taşı eritir

2.Böbrekteki protein kaçağını önler

3.İdrar söktürür

4.Göz iltihaplarını önler

5.Sıvı kaybını önler

BİR KAVANOZ 45 TL (yaklaşık 1 litre).

 

Hem idrar söktürür hem de sıvı kaybını önlermiş çelişkisini bir yana bırakalım ve Çaltı otuna dönelim. Ben daha önce duymamıştım. Eve gelince öğrenmek için bir araştırma yaptım. Bilimsel adının Paliurus spina-christi olduğunu öğrendim. KARA ÇALTI, PARA OTU, ÇALTI DİKENİ gibi isimleri de varmış. Paliurus spina-christi bitkisi ile yapılmış çalışmaları araştırdım. Bazı olumlu özellikleri olmakla birlikte yapılan çalışma sayısı çok azdı, hele şu hastalığa iyi geliyor demek için hiçbir kanıt yoktu. Böbrek hastalıklarına etkisi ise bilinmiyordu. Pazarda çektiğim fotoğrafları İnstagramda paylaşınca 2 takipçim ‘Hocam iyi geliyorsa kullanalım’ dedi. Kötü niyetli olsam hemen kullanın derdim. Hele işi büyütüp komisyon alsam para bile kazanırdım. Zaten hep şu hastalığa şu bitki iyi gelir diyenlere hep kuşku ile yaklaşmışımdır. Genel olarak sebze, meyve yemek, bitki ağırlıklı beslenmek sağlıklıdır ama herhangi bir hastalığa bir bitki hele pahalı bir bitki, ot önermek çoğu kez umut ticaretidir. Sosyal medyada sağlıkla ilgili paylaşımları çok dikkatli yapmak gerekir. Genel olarak akşam yemeğinin hafif olması gerektiğini savunurum. Bir kere bu akşam yemek yerine greyfurt yeyin diye bir öneride bulunmuştum (ucuz sebze, meyve en iyi ilaçtır, tabi ölçü kaçmayacak). Hemen uyarı geldi, haklı bir uyarı. Greyfurtun bazı ilaçlarla etkileşimini unutmuştum. İyi niyetle yapılan bir öneri bile istenmeyen sonuçlara yol açabilirken para kazanmak için yapılan önerilerin nelere yol açabileceğini iyi düşünmek lazım. Yeniden Çaltı otuna dönelim. Çaltı otu reklamı yapılan başka yerler de var. İyi geldiği iddia edilen hastalıklar/kullanıldığı durumlar:

1-İshal tedavisi
2-İdrar söktürücü olarak

3-Gastrit tedavisi

4-Yara, iltihap pansumanında

5-Egzama tedavisinde

6-Böbrek taşı tedavisinde
7-Çıban patlatmak için

8-Uyuz tedavisinde

Bazen ağızdan, bazen kaynatılarak, bazen ise sürerek kullanılması öneriliyor. Mucize bir bitki gibi duruyor. İlaç firmaları salak mı bu bitkiyi ilaç haline getirmiyorlar. Bundan ne ders çıkarabiliriz. Etrafımız para tuzakları ile dolu. Bitkisel diye hem maddi hem de manevi kazıklanmamak lazım. Çaltı otu sadece bir örnek, belki hiçbir zararı yok. Peki yararı var mı. Her bitkisel ürün zararsız mı. Para harcamadan önce düşünmek lazım.

Bitkisel ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com