İdrarda kanama

Modül 3: Laboratuvar

İdrarda kanama

Hematüri idrarda kan hücrelerinin görülmesidir, idrar kırmızı olabilir ancak kırmızı idrarın hematüri dışında da nedenleri vardır. Hematüriler ikiye ayrılır:

1.Gözle görülebilen hematüri: İdrarın renginden kan karıştığı kolaylıkla anlaşılabilir, hastada paniğe yol açabilir.

2.Mikroskopik hematüri: Çıplak gözle idrarda kan görülmez ancak idrar incelemesinde kan hücreleri görülür. Bu hastalarda idrar rengi koyu olabilir.

Bazı hastalarda iki tip hematüri birlikte olabilir yani bazen gözle görülür bazen mikroskopta saptanabilir. Hematüri tekrarlayıcı özellikler gösterebilir, arada idrarın tamamen normal olduğu dönemler de izlenebilir.

İki çeşit hematüri de ciddi hastalık belirtisi olabilir. Hematüriye yol açan hastalıklar idrar yolu infeksiyonu, nefrit denilen böbrek iltihapları, idrar yolu ve böbrek kanserleri, taş hastalığı, böbrek tüberkülozu, idrar kesesi hastalıkları ve böbrek kistleridir. Ayrıca prostat ve rahim hastalıklarında idrar yollarında sorun olmadığı halde idrara kan karışabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda veya hemofili gibi pıhtılaşma problemi olan hastalarda da idrarda kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanamanın nedeni basit bir idrar yolu infeksiyonu bile olabilir.

Hematüriye yol açan hastalıkların çoğunda ortak nokta bu hastalıkların erken tanı ile tedavilerinin mümkün olmasıdır. Bu nedenle idrarında kanama saptanan hastaların mutlaka nefroloji ve üroloji uzmanlarınca birlikte değerlendirilmesi gereklidir. İdrarda kanama olmadan da idrar kırmızı olabilir, bazı ilaçlar, bazı kan hastalıkları veya bazı kas hastalıklarında idrar kırmızı olabilir.

Hematüri ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir, tanı ve tedavide gecikme telafisi güç sonuçlara yol açabilir.

Böbreklerimizi tanıyalımBeslenmeLaboratuvar
Sosyal Psikolojik ÇözümlerBitkisel ürünlerİlaçlar
TedaviPratik bilgilerKısa eğitici filmler

 

Böbrek hastalıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com