Kreatinin böbreğin süzme görevini gösteren bir kan testidir. Bu yazıda kreatinin değeri yaklaşık 5 olan bir hastanın yakın dönemde karşılaşabileceği sorunlar ve alması gereken önlemlerden bahsedilecektir. Burada yazdıklarımın genel bilgiler olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.
Kreatinin hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Kreatinin 5 olması demek hastanın artık böbrek nakli veya diyaliz gibi ek bir tedaviye ihtiyacı olabilir demektir. Buradaki 5 değeri yaklaşık değerdir, bazı hasta için 4 bazı hasta için 7-8 değerlerinde bu yazdıklarım geçerli olabilir.
Diyalize girmem gerekiyor mu öğrenmek için tıklayın.
Önce diyalizden bahsetmek istiyorum. 2 çeşit diyaliz var: hemodiyaliz ve periton diyalizi. Çoğunlukla hemodiyaliz uygulanır.
Diyaliz çeşitleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
İki diyaliz çeşidi de acilen uygulanabilir ama acil koşullarda diyaliz yapılmak zorunda kalan hastalarda problem çıkma ihtimali fazladır, bu nedenle mümkünse acil diyaliz ihtiyacı olan duruma gelmemek gerekir. Bunu önlemenin yolu da takipleri aksatmamak ve doktorun önerilerini dinlemektir. Acil hemodiyaliz için boyun veya kasıktan kateter takılır. Eğer acil olmayan hemodiyaliz planlanıyorsa koldan arteriyovenöz fistül dediğimiz küçük bir ameliyat olmak gerekir. Arteriyovenöz fistül ameliyatı hemodiyaliz için sadece bir hazırlıktır. Diyalize ne zaman başlanacağına doktorunuz karar verir. Burada kritik durum şudur: arteriyovenöz fistül ameliyatından sonra hemodiyalize başlayabilmek için ortalama 4-8 hafta, bazen daha da uzun beklemek gerekebilir. Düzenli takip bu nedenle bir kez daha önemlidir. Benzer şekilde doktorunuzun önerileri de önemlidir. Arteriyovenöz fistül ameliyatı hemodiyalize başlamak, hemodiyaliz gerekir demek değildir, sadece acil durumlar için bir hazırlıktır. Hemodiyalize ne zaman başlayacağınıza doktorunuz karar verir. Birçok hasta diyalizden haklı olarak korkar ama günümüzde teknoloji ve tıbbi olanaklar çok ilerlemiştir, korkmaya gerek yoktur. Diyalizin başlaması ile birlikte hastanın yaşam kalitesi artar, birçok hasta keşke daha önce hemodiyalize başlasaydım, iyi ki hemodiyaliz diye bir tedavi var diye düşünür. Diyaliz hakkında duyulan kötü izlenimlerinin çoğunun nedeni hastanın tedaviye uyumsuz olması ve doktorun önerilerini dinlememesidir. Kalıcı böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı böbrek hastalıklarında hemodiyaliz genellikle ömür boyu sürer. Hemodiyaliz genellikle haftada 3 kez 4 saat olarak uygulanır. Geçici fonksiyon bozukluklarında birkaç seans hemodiyaliz yetebilir.
Benzer şekilde periton diyalizi için de bir ön hazırlık gerekir. Periton diyalizi hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.
Böbrek nakline gelince. Eğer bir böbrek vericiniz var ise böbrek nakli hazırlıklarına başlanabilir. Zamanlaması doktorunuzun bileceği iş. Diyaliz tedavisine başlamadan kadavradan böbrek nakli ülkemizde pratik olarak yok kabul edilebilir.
Diyaliz ve böbrek nakli hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz sizlere
Özet olarak, kimse diyaliz tedavisi almak veya böbrek nakline ihtiyacı olan bir hastalığa yakalanmak istemez. Ama bu tedaviler günümüzde büyük bir şanstır. Bundan 50-60 yıl önce böbrek yetmezliği olan bir hastanın ne diyaliz ne de böbrek nakli şansı vardı, milyarlarca doları olsa bile bir işe yaramazdı. Günümüzde ise bu tedavilerin maliyeti ücretsiz olarak SGK tarafından karşılanmaktadır. Yani kıymetini bilelim ve elimizdeki fırsatları iyi kullanalım.
Diyalizden korkma, geç kalmaktan kork.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com