MEYVELİ ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Bu web sayfasında yemek tarifinin ne işi var diye düşünebilirsiniz, haklısınız. Tansiyon, böbrek hastası olmamanın yolu öncelikle sağlıklı yaşamdan geçiyor. Sağlıklı yaşamak için yemek yemenin kontrol altına alınması gerekir. Yemek yapmak zor bir iş değildir, isteyen herkes yapabilir. Yemek yapmak hem yeme kontrolünü kolaylaştırır hem de katkı maddesiz yememize yardımcı olur. Tuz, yağ kontrolü daha kolay olur.

ÖNCE MALZEMELER

500 gram taze barbunya (taze bulamazsanız kuru ve dondurulmuş olabilir): Her yıl birkaç kilo barbunyayı yazın alıp kış için dondururuz. En pratik gıda koruyucusu tuzdur, geçmişte tuzun alternatifi yoktu şimdi ise çok. Taze sebze, dondurulmuş gıdalar, baharat…

Yarım su bardağı zeytinyağı: Tercihe göre biraz arttırılıp, azaltılabilir.

1 adet orta boy soğan, tercihe bağlı artabilir

1 adet orta boy patates

2-3 adet biber

3 orta boy domates: Artık nerde ise her mevsim var. Bulamazsanız yazdan hazırladığınız domates konservesi de alternatif olabilir. Hadi konserve de yok ise az tuzlu salça.

1 adet havuç

1 orta boy şekerli mevsim meyvesi: Elma, armut, mandalina… Sizin yaratıcılığınıza bağlı. Yemek yapmak hem sanattır hem zevk hem de stres atma yöntemi. Ben klasik yapacağım derseniz küçük bir çay kaşığı veya bir adet kesme şeker.

Sarımsak: Miktarı size bağlı.

Limon

Maydanoz

Su

TARİFİ

1.Önce kaplarımızı hazırlayalım

2.Sebzeleri doğrayalım: Soğan, biber, patates, sarımsak, havuç, tercih ettiğimiz meyve, domates. Hepsi ayrı kaplarda olmalı çünkü pişme süreleri farklı.

3.Barbunyaları tencereye koyalım, üzerine biraz taşacak kadar su ekleyelim ve pişirmeye başlayalım. Barbunya hafif yumuşasın ama dağılmasın.

4.Ayrı bir kapta zeytinyağında soğanı ve sarımsağı pişirmeye başlayalım. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca önce biberi ve havucu, en son olarak da patatesi ekleyelim.

5.Meyveyi unutmayalım.

6.Sırada domates veya konservesi var.

7.Tuzu burada eklemiyoruz çünkü tuz eklemiyoruz. İsteyen yerken ekleyebilir.

8.Artık pişirilmiş sebzeler ile yumuşatılmış barbunyanın bir araya gelme zamanı.

9.Duruma göre biraz daha su eklenebilir, bu sefer su sıcak olmalı

10.Su az gelirse pişerken de eklenebilir, ne kuru ne de fazla sulu olmalı.

11.Pişince servis zamanı.

12.Servis yaparken kesilmiş limon ve maydanoz ile süsleyelim.

13.Artık yaptığımızı paylaşma zamanı. Hem dostlarımızla yemeğimizi paylaşalım hem de yakın arkadaşlarımızla sosyal medyada yemeğimizin resmini paylaşalım.

14.Mutfağı toplayalım, savaş meydanına benzemesin.

PÜF NOKTALARI

Karbonhidratların zararlı olduğuna dair genel bir kanı vardır. Bazı karbonhidratlar (beyaz ekmek, şeker, hele yüksek früktoz mısır şurubu, nişasta bazlı şeker gibi) gerçekten de çok zararlıdır. Barbunya bir baklagildir ve sağlıklı bir karbonhidrattır. Hipertansiyonlu hastalara önerilen DASH diyetinde enerjinin yarıdan fazlası karbonhidratlardan (tabi ki sağlıklısından) gelir. 100 yaşını kutlamış insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerde yaşayan insanlar da enerjilerinin en az % 65’ini karbonhidratlardan (çoğu baklagildir) alırlar.

Barbunya eğer kuru ise bir gece önce haşlanacak, suyu süzülerek haşlanacak.

Farkında iseniz tuz yok, hele kaya tuzu, okyanus tuzu hiç yok çünkü bu tuzların içindeki sodyum miktarı da pratik olarak bildiğimiz klasik sofra tuzu ile aynıdır. Tuzsuz ekmek ve tuzsuz/az tuzlu yemekle bile tuz azaltma hedefimize ulaşmak mümkün.

Günümüzde tuzun alternatifi çoktur. Limon, karabiber, kırmızı biber, kimyon, sirke, nane, kekik, soğan, sarımsak, baharatlar, değişik otlar (Ege otları), defne yaprağı, kuru dereotu, taze fındık, ceviz, semizotu, zeytinyağı ilk aklıma gelenler. Çok değil 200-300 önce uğruna savaşlar yapılan baharatlarının çoğunun fiyatı günümüzde sudan ucuz.

Limon ve sarımsağı doktorunuzun önerdiği ilaç yerine kullanmadığınız sürece tansiyona olumlu etkileri olabilir.

Limon suyu sıkıp masada bulundurabilirsiniz.

Son söz: Ağacı ararken ormanı kaybetmeyelim.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com