TANSİYON İLAÇLARININ YAN ETKİLERİ

Her ilacın olduğu gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkileri vardır. Yan etkisiz bir ilaç günümüz koşullarında mümkün değildir çünkü yan etkisiz herhangi bir madde/ürün de mümkün değildir. Vitamin ilaçları bile yan etkiye yol açabilir. Allerji ilacına bile allerji olabilir. Besin maddelerinin (domates, yer fıstığı..) bile ölümcül etkisi olabilir. Biz tansiyon ilaçlarına dönelim. Bir ilacın tansiyon ilacı hatta herhangi bir ilaç olarak kullanılabilmesi için yarar/risk dengesinde yarar kısmı daha ağır basmalıdır. İlaç kullanmamak en iyisidir ama zaten siz ilaç kullanmak zorunda kaldığınız için ilaç verilmiştir.

Hipertansiyonun ilaçsız tedavisi mümkündür. Tuzun azaltılması, kilo verilmesi, hareketin arttırılması, alkolün sınırlandırılması, stres yönetimi ile hastaların önemli bir kısmında ilaç kullanmadan tansiyon ilaçsız tedavi edilebilir. Bunları başaramayan hastalarda ne yazık ki ilaç gündeme gelir.

Tansiyon ilaçlarının yan etkilerine geçmeden önce 4 önemli konudan bahsetmek istiyorum.

1.Tansiyonun vücuda vereceği zarar ilacın vereceği zarardan çoğu kez daha fazladır.

2.İlaç pazarı büyük bir denetim altındadır. İlaçlarla ilgili sorunlarda ilaç firmaları milyarlarca dolar ceza ödemektedirler. Bu durum hastalar için büyük bir güvencedir.

3.Doğal, takviye ürünler pazarında denetim çoğu kez yeterli değildir.

4.Tansiyon ilaçları sizden önce binlerce hastada kullanılmıştır.

İlaçlara, tansiyon ilaçlarına bağlı yan etkiler ikiye ayrılabilir.

1.Önceden tahmin edilebilenler

2.Önceden tahmin edilemeyenler. 

Önceden tahmin edilebilir yan etkileri bilmek önemlidir çünkü bu yan etkilerin çoğu yaşam kalitesini düşürür ve alternatifleri çoktur (bundan 70-80 yıl önce Amerika, Rusya devlet başkanları bile bu ilaçlara sahip değildi, kullandıkları ilaçların alternatifi çok azdı, yoktu, o dönemdeki ilaçların çoğu artık günümüzde kullanılmıyor, çünkü daha etkili ve daha az yan etkili ilaçlar keşfedildi). Bu yan etkilerin çoğu bazı ilaçlarda görülür, bazı ilaçlarda görülmez yani size dokunmayan bir ilaç bulmak mümkündür ama size hangi ilacın dokunmayacağını bulmak çoğu kez kullanmadan mümkün olmayabilir. Aşağıda sayacağım yan etkileri görürseniz lütfen doktorunuzla paylaşınız, ilacınız değiştirilerek, düzenlenerek bir çözüm mutlaka bulunur.

1.Tansiyon düşmesi: En sık görülen yan etkidir, halsizlik, baş dönmesi yaptığı için yüksek tansiyonla karışabilir, anlamanın tek yolu tansiyon ölçmektir. İlaç azaltmak, bırakmak gerekebilir.

2.Bacaklarda şişme: Bazen ayaklar ayakkabıya sığmaz, ilaç değişimi ile ilaca bağlı şişlik kaybolur.

3.Öksürük: Hasta doktor doktor dolaşabilir, kullandığı ilacı doktora söylese sorun anında biter.

4.Nabız düşmesi: Çoğu kez dakikada 50nin altına inmezse sorun olmaz.

5.Kanda tuz düşmesi: Halsizlik, bulantı, kusmaya neden olabilir. Özellikle yaşlılarda sorun olabilir. Anlamanın tek yolu düzenli takiptir.

6.Kanda potasyum yükselmesl: Şeker hastalarında, bazı kalp hastalarında problem olabilir. Anlamanın tek yolu düzenli takiptir.

7.Gut atağı: Ürik asit yükselmesine bağlı gut atakları görülebilir. Önlemenin tek yolu düzenli takiptir. Gut hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

8.Diğer: Baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik…

Bu yan etkilerin çoğu geçicidir, doktorunuzla paylaşarak sorunu çözebilirsiniz. En büyük hatalardan birisi yan etki ortaya çıkınca ilacı bırakmak ve doktorunuzla durumu paylaşmamaktır. İlaç kullanılmasa bile tansiyonun vücuda verdiği zarar devam etmektedir (su uyur, düşman uyumaz).

Tansiyon ilaçları ile ilgili en büyük sorunlardan birisi hastanın çoğu kez bir belirtisi olmadan ilaç kullanmak zorunda kalmasıdır. Tansiyonun en sık belirtisi belirti olmamasıdır. Tansiyon belirtisi olmadığı halde tedavi edilmesi gerektiği gösterilmiş ilk hastalıktır.

Bir de önceden tahmin edilemeyen yan etkiler vardır. Anormal gördüğünüz her durumu lütfen doktorunuzla paylaşınız. Anormal her durumun ilaca bağlı olmayabileceğini de akılda tutmak gerekir.

Bu yazıyı yazmaktaki amacım da yaşam kalitenizi bozan bu durumlardan birisi varsa sizi uyarmak ve doktorunuzla paylaşmanızı sağlamaktır. Tansiyon tedavi edilebilir hastalıktır ama tedavi için yakın hasta-hekim işbirliği ve alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir.

Tansiyonun ilaçsız tedavisi mümkündür, size bağlıdır ama garanti değildir.

Prof. Dr. Tekin Akpolat

Tansiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Sağlıklı yaşam hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Eğitim böbrek hastalıkları için önemlidir. Hasta Böbrekler kitabıma ulaşmak için tıklayın.

Böbrek Hastalıkları Ansiklopedisine ulaşmak için tıklayın.

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com