BÖBREK HASTASI ORUÇ TUTABİLİR Mİ
Ramazan ayı geliyor. Böbrek hastaları oruç tutabilir mi. Bir de gündemde Corona var. Sizlerle böbrek hastalarında oruç ve corona ile ilgili görüşlerimi/tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Böbrek hastalığı tanımı çok geniştir, idrarda kan hücreleri görülmesi de diyalize gerek duyan böbrek yetmezliği de böbrek hastalığıdır. Örneğin diyaliz hastaları %90 engelli kabul edilir. Bu nedenle bu konuda karar verebilmek için öncelikle böbrek hastalığının nedenini bilmek gerekir. Ciddi bir böbrek hastalığı varsa oruç tutmak doğru değildir ama hafif bir böbrek sorununda oruç tutulabilir.
Böbrek hastalarında oruç tutarken en önemli sorun su içememektir. Ancak hafif böbrek sorunu olan hastaların sahura kalkmak, bol su içmek ve çok yorulmamak koşulu ile oruç tutmaları gündeme gelebilir. Su içmek çok önemlidir.
Doktorların oruç tutmaya izin vermediği durumlarda ısrar etmemek gerekir. Bu konuda bizzat tanık olduğum 2 grup hastadan bahsetmek istiyorum.
1.Kreatinin yüksek, böbrek yetmezliği olan hastalar oruç tutmakta ısrar ederlerse kreatinin düzeyleri artabilir yani böbrek yetmezlikleri ilerleyebilir.
2.İdrar yollarından iltihap geçiren hastalarda iltihapları tekrarlayabilir veya yeniden iltihap kapabilirler, idrardaki iltihap kana karışabilir.
Önerilerim:
1.Her hastanın özellikleri farklıdır, genellemelerden kaçınmak gerekir
2.Ramazandan önce hekim görüşü mutlaka alınmalıdır
3.İdrar söktürücülerden özellikle sıcak havalarda kaçınılmalıdır, alınacaksa iftardan birkaç saat sonra alınmalıdır
4.Az tuzlu, az yağlı bir diyet tercih edilmelidir
5.Kan basıncı kontrol altında değilse kan basıncı kontrol altına alınmadan oruç tutulmamalıdır
6.Oruç esnasında acil bir durum olursa oruç dışı zaman gibi tedavi edilmelidir
7.İftarda ölçüyü kaçırmamak gerek: Acil servislere iftardan sonra başvurular artmaktadır
8.Çok halsiz kalıyorsanız oruç tutmak için ısrarlı olmayınız
9.Ramazan pidesi önemli tuz kaynağı olabilir
10.İftardan sonra yürüyüş yararlı olabilir (Corona nedeni ile evde)
11.Sigara içiyorsanız Ramazan bırakmak için iyi bir fırsattır (sigara böbreğe de zarar verir)
12.Ramazanda kilo verirseniz Bayramda ve sonrasında almamaya dikkat edin
13.Kusma, ishal böbreklere zarar verebilir
14.Böbrek hastalığına yol açan sorunun tedavisi ihmal edilmemelidir
Benim genel düşüncem sürekli su içmeleri gerekmeyen, tek veya iki ilaç kullanan, böbrek yetmezliği olmayan (yani pratik olarak kanda üre, kreatinin değerleri normal olan, yüksek olmayan) ve kan basınçları kontrol altında olan hastalar doktorlarının onaylarını almak koşulu oruç tutabilirler ama kalp hastalığı, akciğer hastalığı, karaciğer hastalığı, şeker gibi birden fazla sorunu olan hastaların oruç tutması sakıncalı olabilir mutlaka Ramazandan önce muayene olmalıdırlar. Genelleme yapmak doğru değildir, her hasta özeldir.
Gelelim Coronaya. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar Corona açısından risk altında. Böbrek hastalarının bazılarının bağışıklık sistemi zayıflamış olabilir ama her böbrek hastasında bağışıklık sisteminde zayıflama olmayabilir. Bağışıklık sisteminizin durumunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Ama aşağıdakilerden birine sahipseniz bağışıklı sisteminiz zayıflamıştır veya zayıflamış olabilir:
1.Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullanıyorsanız
2.Böbrek nakli hastası iseniz
3.Diyaliz hastası iseniz
4.Kreatinin yüksekse (her kreatinin yüksekliğinde olmayabilir).
Ama kreatinin normal olan böbrek kisti, böbrek taşı veya tek böbrekli olmak gibi durumlarda bağışıklık sisteminin etkilenmesi beklenmez. Bağışıklık sistemi zayıflamış hastaların Corona riski nedeni ile oruç tutması doğru olmayabilir (tabi son karar doktorunuzun).
Böbrek hastalarına özel birkaç durumdan bahsedip bitirmek istiyorum.
1.İbuprofen içeren ağrı kesici, ateş düşürücelerin zararlı olabileceğine dair bilgiler var. Henüz kesin değil ama ibuprofen içeren ilaçlar zaten böbreğe zararlıdır. Bu nedenle kaçının, parasetamol içeren ağrı kesici, ateş düşürücüler böbrek açısından daha güvenlidir.
2.ACEİ veya ARB içeren tansiyon ilaçları: Bu konuda da bir tartışma var ancak henüz kesin bir bilgi yok. Tedavinizi değiştirmeniz gerekmiyor. Doktorunuzla iletişim kanallarını açık tutun.
3.Su içmeyi ihmal etmeyin: Aşırı su içip kendinizi sıkıntıya sokmayın. Ne kadar su içebileceğinizi doktorunuza sorabilirsiniz. Aşağıdaki linkte yardımcı olabilir ama son karar doktorunuzun.
Böbrek hastası ne kadar su içmeli.
4.Bağışıklık sistemini güçlendirsin diye bilmediğiniz ürünler kullanmayın. Böbrekleriniz daha da bozulabilir.
5.Sağlıklı yaşama dikkat: Sağlıklı yaşam bağışıklığı da güçlendirir. İstirahat, uyku, sağlıklı beslenme ve spor.
Böbrek hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Sağlıklı günler, koronasız günler, hayırlı Ramazanlar.
Prof. Dr. Tekin Akpolat
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com