Böbreklerinin az çalıştığını öğrenen her hastanın aklına önce diyaliz, sonra da ölüm gelir. Hasta bu düşüncesinde sonuna kadar da haklıdır ama böbreklerin az çalışması ile böbrek hastalığından ölmek farklı, hatta nerdeyse ilgisiz kavramlardır. Böbrek hastalarının çok azı böbrek nedeni ile ölür. Önce 2 konu yazacağım, ikisini de ilk öğrendiğim zaman çok şaşırmıştım.
1.Mesleğe ilk başladığım zamanlarda Antalya’da turistlere hizmet veren bir diyaliz merkezini öğrendiğimde çok etkilenmiştim.Eskiden diyaliz hastasının tatil yapabileceğini düşünmek hayal gibi bir şeydi (diyalize girecek merkez, makine sayısı sınırlı idi).Üstelik bu merkezde hastaların çoğu Almanya’dan geliyordu. Diyalize girmedikleri zamanlarda saatlerce yüzen, kanyonlarda uzun yürüyen hastalar olduğunu öğrenince şaşkınlığım daha da arttı. Tabi kendine iyi bakan hastanın normal insandan pek farkı yoktu. Bu diyaliz merkezi bana bunu öğretti.
2.Triatlon yapan bir diyaliz hastası olduğunu da tesadüfen öğrendim.Triatlon çok dayanıklılık, güç isteyen bir spor. Yüzme, bisiklet ve koşunun arka, arkaya yapıldığı olimpik bir spor branşı. Sprint (kısa) ve olimpik olmak üzere 2 değişik mesafede yapılmaktadır. Bir de Ironman (Demir adam) var. Değişik triatlon tiplerinde mesafeler de değişir.
Sprint-Kısa:Yüzme (750 m), Bisiklet (20 km), Koşu (5 km)
Olimpik:Yüzme (1500 m), Bisiklet (40 km), Koşu (10 km)
Ironman (Demir adam):Yüzme (3800 m), Bisiklet (180 km), Koşu (42 km 195 m)
Shad Ireland isimli diyaliz hastası 39 yaşında 20 kez triathlon tamamlamış ve 10 kez Demir adam olmuştur. Muazzam bir başarı. Böbrek hastalığının yaşama enerjisine engel olmadığına dair büyük bir örnek.
Bu konuyu iki kısımda yazacağım:
A.Böbrek hastası neden ölür
B.Bu durumdan ne ders çıkarmalıyız
A.Böbrek hastası neden ölür
1.Kendine bakmadığı için ölür
2.Kalpten ölür
3.Tedaviye uymadığı için ölür
4.Yüksek tansiyondan ölür
5.Beyin kanamasından ölür
6.İnfeksiyondan ölür
7.Kanamadan ölür
8.Yanlış ilaçtan ölür
9.Bitkisel, doğal üründen ölür
10.Çok su içerse ölür, az su içerse ölür
11.Kötü beslenirse ölür, az yerse ölür
12.İlaç yan etkisinden ölür
13.Kanserden ölür
14.Zatürreden ölür
15.Şekerden ölür
16.Diyaliz tedavisinden ölmez (eskiden ölürdü, teknoloji çok ilerledi)
Görüldüğü gibi bu nedenlerin hiçbiri böbrekle doğrudan ilgili değildir.
B.Bu durumdan ne ders çıkarmalıyız
Böbrek hastalarının karşılaştıkları sorunların çoğu böbrekleri sağlam insanlardan çok da farklı değildir. Böbrek hastalarının dezavantajı bu sorunları daha ağır yaşamaları ve bazı tanı/tedavi olanaklarının azalmasıdır. Örneğin grip daha ağır seyreder, bir kalp hastalığı olursa anjiyografi riski daha fazladır. Bu nedenle korunma önemlidir. Kendisine iyi bakan hasta hem kendi böbreğini hem de tüm vücudunu korumuş olur. Doğru beslenme, aşılama, kanser taramaları böbrek hastalarında ihmal edilmemelidir. Böbrekleri korumak hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Nefroloji takibi bu nedenle çok önemlidir. Kanda kreatinin takibi önemlidir ama herşey değildir. Kreatinin yükselmese bile yolunda gitmeyen problemler olabilir. Nefroloji uzmanı böbrek hastasının Aile Hekimidir. Sorunları büyümeden çözmek ancak düzenli nefroloji takibi ile mümkündür.
Böbreğine bakan kendine bakar.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
Sağlıklı yaşam hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
Eğitim böbrek hastalıkları için önemlidir. Hasta Böbrekler kitabıma ulaşmak için tıklayın.
Böbrek Hastalıkları Ansiklopedisine ulaşmak için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com