HANGİ TANSİYON ALETİNİ ALAYIM

TANSİYON ALETİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Tansiyon aleti seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır ama sizlere önce en pratik noktaları belirtmek istiyorum:

1.Koldan ölçen alın

2.Kol çevreniz ile aletin manşet boyutu uyumlu olsun

3.Aletin belirli güvenilirlik testlerinden geçmiş olması gerekir. Güvenilir aletler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen tıklayın.

DAHA AYRINTILI BİLGİ EDİNMEK İSTERSENİZ AŞAĞIYA BAKINIZ.

Evde kan basıncı ölçümü yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için önemli bir araçtır, tansiyon ölçüm aletlerinin nabzı sayabilme, kolay taşınabilme, ölçümleri kaydedebilme, bilgisayara bağlanabilme, ölçümkayıtlarını basabilme, tek pille çalışabilme, kalp atışlarındaki düzensizlikleri yakalayabilme, sesli komut verebilme gibi birçok özellikleri vardır ama en önemli özelliği doğru ölçüm yapmasıdır. Hatalı ölçüm tansiyon aletlerinde sık rastlanan durumdur. Bu nedenle doğru kan basıncı ölçümü yapmak için alet satın alırken bazı noktalara dikkat etmek ve satın alma işlemine zaman ayırmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

1.Koldan ölçen aletleri tercih ediniz: Bilekten ölçen aletlerin birçok dezavantajı vardır; bu nedenle koldan ölçen aletler tercih edilmekte ve bilekten ölçen aletler önerilmemektedir.

2.Kol çevrenizi ölçünüz: Hepimiz nasıl ayakkabı numaramızı biliyorsak kol çevremizi de öğrenmeliyiz. Kol çevresi omuz ve dirseğin ortasından ölçülür. Özellikle şişmanların büyük boy alet satın alması gerekebilir.

3.Seçtiğiniz aletin önerdiği kol çevresi, kol çevrenizle uyumlu olmalıdır: Birçok aletin kutusunun üzerinde hangi kol çevresine uygun olduğu yazmamaktadır. Bazı aletlerin kutusunun üzerinde ise manşet (tansiyon aletinin kolu saran kısmı) boyu ile ilgili küçük-orta (standart)-büyük gibi ifadeler yer almaktadır. Hastalar kendisi için hangi boyun (küçük-orta-büyük) uygun olduğunu anlamakta zorluk çekebilir. Bilgiler küçük puntolarlayazıldı ise yakın okuma gözlüğü kullanmak gerekebilir. Kafanızda bir tereddüt oluşursa kutunun içini açıp alet ve kullanma kılavuzuna bakmanızda yarar vardır.

4.Toplumda şişman insan sayısı yani büyük boy manşet tansiyon aletine gerek duyan hasta sayısı giderek artmaktadır. Büyük boy manşete sahip bir tansiyon aleti satın almak için daha fazla ücret ödemek gerekebilir.

5.Kol çevresi-manşet uyumsuzluğu nedeni ile aynı evde birden fazla alet bulundurmak gerekebilir.

6.Kalp atışlarınızda düzensizlik yani aritmi varsa mutlaka doktorunuzla ve aleti satın alacağınız mağazaya bilgi veriniz.

7.Hafızalı bir alet alınız (gerçi artık nerdeyse hafızasız alet kalmadı).

8.Alet seçerken tavsiye edilen bir alet seçiniz (bakınız tavsiye edilen tansiyon ölçüm aletleri listesi).

9.Bu liste sürekli güncellenmekte ve tavsiye edilen alet sayısı giderek artmaktadır. Listedeki güncellemeleri www.tekinakpolat.com veya kaynaklarda belirtilmiş web sayfalarından takip edebilirsiniz.

10.Satın almayı düşündüğünüz aletin hem markası hem de modeli listede olmalıdır. Bir markanın bütün modelleri uygun olmayabilir.

11.Bir tansiyon aletiniz var ise yukarıdaki koşulları sağlamış olmalıdır, eğer sağlamazsa yeni bir alet almanız gerekebilir.

12.Satın aldığınız aleti kullanmaya başlamadan önce kullanma kılavuzunu okuyunuz ve önerilen kurallara mutlaka uyunuz.

13.Bazı hastalar satın aldıkları veya sahibi oldukları bir aleti doğru olduğunu düşündükleri bir aletle kıyaslamakta aradaki farkı ölçülen değere göre düzeltmektedir, bu kesinlikle yanlıştır. Üstelik doğru olduğunu düşündükleri alet de hatalı olabilir.

Tansiyon aletinin kendisi kadar önemli olan bir diğer konu da kan basıncının doğru ölçülmesidir. Kan basıncı ölçümü ve tansiyon aletleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen tıklayın.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

KAYNAKLAR

1.http://www.dableducational.org (Mayıs 2020)

2.https://bihsoc.org/bp-monitors/ (Mayıs 2020)

3.Parati G ve ark. J Hypertens 2008; 26: 1505-26.

4.Ogihara T ve ark. Hypertens Res 2009; 32: 3-107.

5.Pickering TG ve ark. J Cardiovasc Nurs 2008; 23: 299-323.

Daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız http://www.dableducational.org ve

https://bihsoc.org/bp-monitors/ sayfalarını ziyaret ediniz.

ÖNERİLEN MANŞET BOYUTU

Kol çevresi omuz ve dirseğin ortasından ölçülür.

Kol çevresi Manşet boyutu

22-26 cm (Küçük erişkin) 12-22 cm

27-34 cm (Erişkin) 16-30 cm

35-44 cm (Büyük erişkin) 16-36 cm

45-52 cm (Adult thigh, uyluk) 16-42 cm

VEYA

Küçük (Zayıf erişkinler) 12-18 cm

Standart (Erişkinlerin çoğu) 12-26 cm

Büyük (Şişman hastalar) 12-40 cm

VEYA

Üretici firmanın tavsiyeleri

Kaynak: J Hypertens 2008; 26: 1505-26.

Tansiyon hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz tıklayın.

Sağlıklı, tansiyonsuz günler.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com