Kalp ve böbrek hastalıklarının birlikte olması sık karşılaşılan bir durumdur. Böbrek hastalığının kalp fonksiyonlarını bozması veya kalp yetmezliğinin böbrek fonksiyonlarını etkilemesi sonucu kalp ve böbrek hastalıkları birlikte olabilir. Hem ani başlangıçlı hem de uzun seyirli olabilir. Hastaların hem yaşam kalitesini bozar hem de istenmeyen sonuçlara yol açar. Tedavisi zor ve karışıktır, nefroloji ve kardiyoloji uzmanlarının yakın iş birliği yaparak birlikte davranmalarını gerektirir.
Pratikte karşılaşılan sorunlar 4 başlık altında incelenebilir.
1.Kronik böbrek hastalığı kalp damar hastalıkları için bir risk faktörüdür yani kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar.
2.Kronik böbrek hastalarında kalp sorunu sıktır. Kalp sorunları veya göğüs ağrısı nedeni ile bazen kalp damarlarına anjiyo yapmak gerekebilir. Anjiyo için ise boyalı ilaç kullanmak gerekir. Boyalı ilaç böbreği daha da bozabilir.
3.Kanda sodyum düşmesi, vücutta sıvı fazlalığı veya tansiyon düşüklüğü tedavi edilirken farklı sorunlara yol açabilir, yani tam bir aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu söz konusudur. Hasta bir uçtan diğer uca savrulabilir, dengeyi sağlamak için geçici de olsa diyaliz yapmak yani hasta hastayı böbrek makinesine bağlamak gerekebilir. Yeni ilaçlar ümit vericidir.
4.Kalp hastalarının kullanması gereken birçok ilacın (kan sulandırıcılar dahil) böbrek hastalarında kullanılması sorun yaratabilir veya doz değişikliği gerektirir
2011 yılı Dünya böbrek gününün konusu ‘Böbreğini koru: Kalbini kurtar’ idi. Hem kalp hem böbrek hastalığını önlemek için sağlıklı yaşam tarzı çok önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı için sizlere İyi ki Yaş Alıyorum isimli kitabımı öneririm.
Özet olarak söylemek gerekirse kalp ve böbrek hastalıkları sıklıkla birliktedir, böbreğini koruyan kalbini korur, kalbini koruyan böbreğini korur.
Diğer konulara ulaşmak için tıklayın.
Son 2 yılda 4 kitap yayınladım.
1.İyi ki Yaş Alıyorum: Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
2.İyi ki Tansiyonum Çıktı: Tansiyon hastası oldu iseniz. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
3.Hasta Böbrekler: Böbrek hastalıklarını öğrenmek istiyorsanız. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
4.Ürem Kreatininim Yüksek Diyalizi Nasıl Önlerim: Üre ve kreatinin değeriniz yüksekse yani böbrekleriniz az çalışıyorsa. Daha ayrıntılı bilgi almak ve neden yazdığımı öğrenmek için tıklayın.
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com