Modül 2: Beslenme
Su
Yeterli su içmek, sıvı almak böbrek hastaları için çok önemlidir. Bir böbrek hastası eğer yapabiliyorsa günde 2 litre idrar çıkarmalıdır. Hepimiz her gün yaklaşık 1 litre de farkında olmadan (ter, dışkı, solunum ile) sıvı kaybederiz. 2 litre idrar ve 1 litre farkında olmadan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için her gün 3 litre sıvı alınmalıdır. Bu 3 litre çok genel bir rakamdır, bazı hastalarda özellikle hareketsiz ve yaşlılarda günde 2 litre sıvı almak yeterli olabilir (her hasta özeldir).
Böbrek hastalığı çok ilerleyene kadar mükemmel bir makine olan böbreklerimiz normal koşullarda su/sıvı dengesini korur. Pratik olarak kreatinin 3-4 mg/dl’yi geçmezse su dengemiz korunur, 3 litre sıvı alırsak 2 litre idrar yapabiliriz. Ama koşulları da çok zorlamamak lazım. Üreyi, kreatinini düşüreceğim diye günde 6-7 litre sıvı alınabilir mi. Hafif böbrek yetmezliği olanlar (kreatinin 2 mg/dl altı) günde 6-7 litre sıvı alırlarsa idrar yapıp sıvıyı atabilirler ama kreatinin daha yüksekse 6-7 litre sıvı vücutta kalabilir, şişlik, nefes darlığına neden olabilir. Özellikle kalp hastalarında alınması gereken sıvı miktarı hem kalp hem böbrek doktoru ile birlikte karar verilmelidir.
Burada bahsedilen 2 litre 3 litre gibi değerler alınacak sıvı miktarıdır yani sadece su değildir. Çay, kahve, yoğurt, süt vs hepsi sıvı içerirler. 3 litre sıvı almak için 15 bardak çay içilebilir ama bu kadar çok çay içilirse başka sorunlar ortaya çıkabilir. Bir böbrek hastası makul olmalı, aşırılıklardan kaçınmalıdır. 3 litre sıvının bir kısmı 3 bardak çaydan bir kısmı çorbadan bir kısmı da sulu yemekten alınabilir. Böbrek hastası tartılmayı alışkanlık haline getirmelidir. Kilodaki büyük değişiklikler sıvı dengesi ile ilgili olabilir.
Böbreklerimizi tanıyalım | Beslenme | Laboratuvar |
Sosyal Psikolojik Çözümler | Bitkisel ürünler | İlaçlar |
Tedavi | Pratik bilgiler | Kısa eğitici filmler |
Böbrek hastalıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com