TANSİYON KAÇ OLMALI: BU ŞEKİL ÇOK ÖNEMLİ

TANSİYON KAÇ OLMALI: BU ŞEKİL ÇOK ÖNEMLİ

Tansiyon hastaları için bu şeklin öneminden bahsetmek istiyorum. Tansiyon kalp krizi, beyin kanaması gibi kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan bir nedendir, bu nedenle düşürülmesi gerekir, bunu hepimiz biliyoruz. Bu şekilde sadece büyük tansiyon gösterilmiştir, küçük tansiyon için de aynı yorum farklı rakamlarla (120, 140, 160, 180 yerine 80, 90, 100 ve 110) mümkündür. Şimdi bu şekli beraber yorumlayalım:

1.Kan basıncı yükseldikçe risk artmaktadır

2.115 mmHg’dan sonra her 20 mmHg’lık yükselme riski 2 katına çıkarmaktadır yani büyük tansiyonu 135 mmHg olanın riski 115 mmHg olana göre 2 kat artmıştır.

Küçük tansiyon için ise 75 mmHg’dan sonra her 10 mmHg’lık yükselme riski 2 katına çıkarmaktadır yani küçük tansiyonu 85 mmHg olanın riski 75 mmHg olana göre 2 kat artmıştır.

3.Tansiyon yükseldikçe risk artmaktadır yani tansiyon yüksekliği tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Peki yükselmiş tansiyon kaça düşürülmelidir?

4.TANSİYONUN HASTA OLMADAN 115/75 mmHg OLMASI İLE TANSİYON HASTASI OLDUKTAN SONRA 115/75 mmHg’ya DÜŞÜRÜLMESİ AYNI ŞEY DEĞİLDİR.

5.Bunun nedeni yapılan çalışmalarda tansiyonun 130/80 mmHg’nın altına düşürülmesinin daha fazla yararının saptanmamasıdır.

6.KORUNMA İLE TEDAVİ OLMA AYNI ŞEY DEĞİLDİR

7.Yakın zamana kadar bu sınır 140/90 mmHg idi. Yeni çalışmalar yeni kanıtlar getirdi ve HEDEF DEĞERLER DEĞİŞTİ.

8.Mutlak doğru yoktur, YENİ ÇALIŞMALAR İLE BU HEDEFLER DE DEĞİŞEBİLİR.

9.Tansiyon sınırlarının 140/90 mmHg’dan 130/80 mmHg’ya indirilmesinin nedeni yeni kanıtların ortaya çıkmasıdır (Modern Tıp kanıtlara göre davranmaya çalışır).

10.Tansiyon sınırlarının 140/90 mmHg’dan 130/80 mmHg’ya indirilmesi KORUNMANIN VE SAĞLIKLI YAŞAMIN ÖNEMİNİ ARTTIRMIŞTIR.

Bu yorumları daha da arttırmak mümkündür. İç Hastalıkları ve Böbrek Hastalıkları uzmanı olarak hem tansiyonun hem de sağlıklı yaşamın önemini fark edince bu 2 konuda çok araştırma yaptım. Yaptığım araştırmaları kitap haline getirdim.

1.İYİ Kİ YAŞ ALIYORUM

2.İYİ Kİ TANSİYONUM ÇIKTI

TANSİYON HASTASI OLMAK İSTEMİYORSANIZ

Sağlıklı ve uzun yaşamak istiyorsunuz. Her kafadan bir ses çıkıyor, okuduklarınız, duyduklarınız birbiri ile çelişiyor. Ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Haklısınız. Benim de kafam karıştı, hem kendim hem ailem hem arkadaşlarım hem de hastalarım için merak ettim, araştırdım. 35 yıllık doktor, iç hastalıkları ve böbrek hastalıkları uzmanı olarak okuduklarımı, hastalarımdan öğrendiklerimi, yaşadıklarımı ve yaptıklarımı kitap haline getirdim. Okuyanların ilgisini çekti, beğendiler, artık sağlık ve beslenme ile ilgili kitaplara farklı bir bakış açısı kazandıklarını söylediler, umarım sizin de ilginizi çeker, beğenirsiniz ve yararlanırsınız.

TANSİYON HASTASI İSENİZ

Hipertansiyonunuz olduğunu öğrendiniz!
Kendinizi kötü hissediyorsunuz, durumu kabullenmek istemiyorsunuz.
Panik yok!
Sakın moralinizi bozmayın, çünkü bunu fırsata çevirebilirsiniz.
Nasıl mı?
Yaşam düzeninizde yavaş yavaş yapacağınız basit değişikliklerle.
İşte bu kitap rehberiniz olacak.
Hem öğrenecek hem de eğleneceksiniz.
“İyi ki tansiyonum çıktı” demekten kendinizi alamayacaksınız.

 

Son olarak, tedavi ile ilgili her türlü değişikliğin, tansiyonun kaç olması gerektiğinin her hastada farklı olabileceğini, doktorunuzun karar vermesi gerektiğini hatırlatırım.