Yemek yogası bölümünü yazdıktan sonra 2 yeni kavram öğrendim: Hrani Yoga ve Samu.
Hrani Yoga kavramına Bulgar filozof Omraam Mikhaël Aïvanhov’un Beslenme Yogası isimli kitabında rastladım. Hrana Bulgar dilinde beslenme anlamına gelirmiş. Aslında ben Yemek Yogası yazımda farkında olmadan kısmen Beslenme Yogası kitabındaki düşünceleri paylaşmışım. Bu kitaptan bazı alıntılar yapmak istiyorum:
1.Bir eylemin en önemli anı başlangıç anıdır, eğer ahenkli başlarsanız geri kalan her şey de ahenkli olacaktır.
2.Yemeye iyi başlamak yetmez, iyi bitirmek de gerekir. İyi bitirmek yeni başlayacağınız etkinliğe de iyi başlamanızı sağlar.
3.Günümüzde insanlar dengelerini yeniden bulmak için imkanlar arıyor ve yoga yapıyorlar, zen ve transandantal meditasyon. Ben daha basit ve etkili bir egzersiz buldum: yemek yemeği öğrenmek.
4.Özensiz bir biçimde yemek yenirse, mesela gürültülü ortamda, sinirli bir biçimde aceleyle ya da tartışarak, sonrasında meditasyon ya da yoga yapmaya gitmek neye yarar? (benim eklemelerim televizyon seyrederken, dizi izlerken, okurken [okumak bazen zararlıdır], yürürken…)
5.Yalnızca doğru yemeği bilerek bütün sorunları çözemeyiz. Yemek bir başlangıçtır.
6.Yemek yeme, besinin sağlığa, güce, sevgiye, ışığa dönüştüğü sihirli bir törendir.
7.İnsanların çoğu günlük hayatın en ufak etkinliklerinin büyük anlamları olduğunu anlamaz.
8.Bir nesneye egemen olmak için onu önce düşünceyle hakimiyet altına almalısınız.
9.Birlikte yemek yemek gelişmenin ve bilincini geliştirmenin harika bir yoludur.
10.Sevgiyle yemek yemeğe çalışın, kendinizi ne kadar harika hissettiğinizi göreceksiniz.
11.En basit yoga, Hrani Yoga’dır. Bilinçli veya bilinçsiz tüm yaratılmışlar tarafından yapılır.
12.Besin yalnızca bir araçtır, önemli olan psişik ve spiritüel hayattır.
13.İnsanın geleceği beslenme şekline bağlıdır.
14.Gerçekte hayatı uzatan açlıktır. Her yemekten doymuş, tok olarak kalkarsanız ağırlaşırsınız, uykulu olursunuz ve mükemmelliğe şevkiniz kalmaz.
14.Beni davet ettikleri her yerde her çeşit yemekten sunarlar, halbuki önceden haber vermişimdir: ‘Aşırıya kaçmayın bana biraz salata, birkaç sebze, birkaç meyve verin’. Kimse bunu dinlemez ve çok az aldığımı düşününce de hayal kırıklığına uğrarlar. Ne yapalım, bana inansalardı!
15.Gerekli olandan fazlasını yiyerek başkasına ait olanları alıyorsunuz.
16.Yemek zamanları en iyi spiritüel egzersiz imkanlarıdır.
Kitaptan yapılan alıntıları artırmak mümkün ama gerekmez, daha fazla öğrenmek isteyenler kitabı okuyabilirler, okuması kolay, bir günde biter.
Samu ise bir Zen kavramı, günlük aktiviteler (temizleme, süpürme, bahçede çalışma, toz alma, yürüme, yemek yeme) esnasında meditasyon yapıyorsunuz, Aktivite içinde meditasyon. Yani herhangi bir aktiviteyi yaparken öylesine odaklanıyorsunuz ki, aktivitenin kendisi meditasyon haline geliyor. Bir çeşit meşguliyet tedavisi. Aslında Hrani Yoga da bir Samu.
Gerek Hrani Yoga gerekse de Samu aslında yeme kontrolü, yemeğe hakim olma ile ilgili. Sağlıklı yaşama, kilo vermeye en büyük engellerden birisi de yeme kontrolü, yemek yeme hastalıkları. Herkesin çok iyi bildiği 2 tane yemek yeme hastalığı var, aşırı kilo kaybı ile giden anoreksia nervosa ve aşırı yemek yeme ve şişmanlık ile giden bulimia nervosa. Bunlar uç örnekler/hastalıklar ama hepimizin belki de kısa süreli ve daha hafif miktarlarda bu hastalarla ortak yönleri olabilir. İşte yemek yogası bu noktada önemli, hem sağlıklı yaşama hem de birçok sorunun çözümüne iyi bir başlangıç olabilir.
Yemek yapmak, yemek yapmayı öğrenmek de aslında bir tür Hrani Yoga, bir tür Samu. Yemek yapmak zor bir iş değildir, isteyen herkes yapabilir. Yemek yapmak hem yeme kontrolünü kolaylaştırır hem de katkı maddesiz yememize yardımcı olur. Merak edenler için meyveli zeytinyağlı barbunya tarifim.
İştahla yenen yemekten zarar gelmez (Babamın sözü).
Sevmediği yemek olunca diyet yapıyorum (Bu da Babamın sözü).
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT
Sağlıklı yaşam nedir ne değildir: Tıklayın
NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com