GRİP AŞISI OLAYIM MI

GRİP AŞISI NEDİR NE DEĞİLDİR

Grip ani başlayan ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, iştahsızlık, yaygın kas ağrısı (dayak yemiş gibi)ve kuru öksürükle seyreden bir hastalıktır. Grip belirtileri genellikle birkaç gün içinde hafifler ve bir-iki haftada kaybolur, bazen uzayabilir. Ancak bazı hastalarda zatürre, menenjit, ölüm gibi istenmeyen ciddi sorunlar gelişebilir.

Sonbahar ve kış ayları gribin giderek yaygınlaştığı zamanlardır. Grip salgınları sırasında hastalık görülme hızı % 10-30 arasında değişmekte ve kapalı ortamlarda yaşayanlarda bu hız % 50’yi aşmaktadır yani kapalı bir ofiste çalışan 2 kişiden biri hasta olabilir (ofis dökülebilir). Ayrıca evde okula giden, kahvehane, kreş, hastane, sağlık merkezi gibi hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu yerlerde çalışan kişiler bulunduğu takdirde yani bir yakınınız doktor, öğretmen veya hemşire ise, hastalık görülme olasılığı artar.

Gelelim grip aşısına.En çok tartışılan aşıdır. Her yıl sonbaharda yapılmalıdır. Grip aşısı tüm grip nedenlerini kapsamaz, yani aşıya rağmen kişi yine de aşının kapsamadığı diğer griplerden birini geçirebilir. Aşının kapsadığı griplerden biri bile olsa gribi tümden önlemeyebilir, sadece daha hafif geçmesini sağlayabilir. Aşının kapsadığı mikroplar değiştiği için aşı her yıl tekrarlanır. Bundan yaklaşık 100 yıl önce (1918 yılında, 2018 100. yıl dönümü) İspanyol gribi diye bilinen grip türü yaklaşık 50-100 milyon insanın ölümüne neden olmuştur, yani o dönemde yaşayan her 20 insandan biri kaybedilmiştir (insanlığın bugüne kadar yaşadığı bilinen en büyük salgın),o zaman grip aşısı olsa durum muhtemelen farklı olurdu. Bu

Grip aşısı ile ilgili en tartışmalı konu zararlı olup olmadığıdır. Hastalarıma her yıl kendime ve çocuklarıma aşı yaptırdığımı söylerim (sadece söylemem yaptırırım da, bu yıl da yaptırdım, yapan sağlık memurunun eli de çok hafifti),Amerika Birleşik Devletleri Başkanının da aşı yaptırdığını eklerim. Emin olmak için Başkan Trump’ın sağlık raporuna ulaşmak için tıklayın, ne yazık ki İngilizce. Başkan Trump kolesterol ilacı da kullanıyormuş. Herhalde zararlı olsa, Alzheimer hastalığına neden olsa Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ne aşı olurdu ne de kolesterol ilacı kullanırdı diye düşünüyorum. Peki grip aşısının yan etkisi yok mu, vardır ama hafif. Grip aşısı canlı bir aşı olmadığından, ciddi yan etkisi yoktur, aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık, nadiren şişme ve ateş olabilir.

Gribin en sık nedeni influenza grubu viruslardır yani gribin tek bir mikrobu yoktur.Virus olduğu için gripte antibiyotikler işe yaramaz, ancak griple birlikte başka bir hastalık var ise antibiyotik kullanmak gerekebilir. Gripte kullanılabilecek ilaçlar için tıklayın. Gribe karşı en etkin korunma aşılanmadır. Grip aşısı grip salgını olmadan önce yapılması gereken bir aşıdır. Grip aşısı % 100 koruyucu değildir ancak hastalığın şiddetli olmasını ve zatürre, menenjit, ölüm gibi istenmeyen ciddi sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilir. Bu nedenle risk altındaki kişiler gribe karşı aşılanmalıdır. Kimler risk altındadır:

1.65 yaşından büyükler

2.Astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanlar

3.Kronik kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar

4.Şeker hastaları, böbrek yetmezliği olanlar

5.Nörolojik hastalığı olanlar

6.Kronik karaciğer hastaları

7.AIDS virusu taşıyan insanlar

8.Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar

 Pratik bilgiler:

1.Sağlık çalışanları, sık seyahat edenler, Hac ve Umreye gidenler, öğretmenler, kapalı ofis çalışanları, AVM çalışanları ve kamu görevlilerinin de aşı yaptırmasında yarar vardır.

2.Aşı her yıl yapılmalıdır.

3.En uygun zamanlar Ekim-Kasım aylarıdır.

4.Aşı 6 aydan küçük bebeklere yapılmamalıdır.

5.Maske takabilirsiniz.

6.Grip aşısı grip mevsimi boyunca yaptırılabilir.

7.El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir (mümkünse el sıkışmayın, özellikle hastanede hiç el sıkışmayın).

8.Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.

9.Aşı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz.

10.Bu aşıyı olup bütün kışı hastalanmak geçireceğim diye düşünmek yanıltıcıdır.

11.Grip aşısı zayıflatılmış canlı aşı olabilir veya burundan uygulanabilir ama ülkemizde yoktur.

12.Uzun süren öksürüklerde allerji düşünülmelidir.

Risk altındaki kişilerle ilgilenenler de aşılanmalıdır. Ben her yıl aşı olurum, hem kendim korunurum hem de hastalarımı korurum.

Gripsiz, nezlesiz bir kış geçirmeniz dileğiyle.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT

Grip aşısı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın (ne yazık ki İngilizce).

100 yıl önceki grip salgını hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Pratik Dahiliye Bilgileri edinmek için tıklayın.

Sağlıklı yaşamak, kilo vermek, kilo almamak, tansiyon ve böbrek hastası olmamak istiyorsanız ve İyi ki Yaş Alıyorum kitabım hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com