Hipopotasemi belirtileri
Potasyum hücre metabolizması ve istirahat membran potansiyelini etkilediği için her hücreyi/sistemi etkileyebilir ama en çok nöromusküler ve kardiyovasküler sistemleri etkiler. Gençler hipopotasemiyi yaşlılara göre daha iyi tolere ederler.
Nöromusküler: Hafif hipopotasemide kas güçsüzlüğü, halsizlik, yorgunluk ve kas krampları vardır. Gastrointestinal sistem motilitesindeki azalma kabızlık ve paralitik ileusa yol açabilir. Ciddi hipopotasemide (<2.5 mEq/L) daha ağır belirti ve bulgular ortaya çıkar. Alt ekstremiteden başlayıp yukarıya doğru yayılan paralizi karakteristiktir. Solunum kaslarının tutulması solunum yetmezliğine neden olabilir. Rabdomyoliz de oluşabilir.
Kardiyovasküler: Kardiyak iletimdeki bozukluk (ventrikül repolarizasyonunda gecikme) elektrokardiografide (EKG) T dalgasında düzleşme, ST segmentinde çökme ve U dalgasının ortaya çıkması ile fark edilir. Hipopotasemi atriyal ve ventriküler ektopik atım ve ritmlere ve AV bloklara zemin hazırlayabilir. Digital kullananlarda ritm ve iletim bozukluğu olasılığı çok artar. Potasyum eksikliğinde periferik vasküler direnç azalır ve kan basıncı düşebilir.
Hipopotasemide böbreğin etkilenmesi kısır döngülere neden olabilir. Nefrojenik diyabetes insipitusa neden olabilir, bunun sonucu poliüri, polidipsi ve noktüri izlenebilir.Ayrıca böbrek kan akımı ve glomerüler filtrasyon azalabilir. Rabdomiyolizde görülen miyoglobinüri akut böbrek hasarına neden olabilir. Metabolik alkaloza da neden olabilir.Hipopotasemi böbrekte amonyak yapımı arttırarak sirozlu hastalarda hepatik komayı kolaylaştırabilir. Hipopotasemi, renin ve prostaglandin salınımını azaltırken, aldosteron sekresyonunu arttırabilir. Böbrekteki etkileri hipopotasemiyi derinleştirebilir.
Bir sonraki konuya geçmek için tıklayın.
Temel Sıvı Elektrolit kitabının diğer konularına geçmek için tıklayın.
Öğrenciler ve konuya ilgi duyan yardımcı sağlık personeli için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.
Doktorlar için önerdiğim diğer kaynaklara ulaşmak için tıklayın.
Öğrencilere özel not: Hasta hekim ilişkisinde empati çok önemlidir. Empati hastanın ne yaşadığını hissederek başlar. Böbrek hastalıklarını hasta gözüyle öğrenmek için sizlere Hasta Böbrekler kitabımı öneririm. Kitaba ulaşmak için tıklayın.
Diğer kitaplarıma geçmek için tıklayın.
Web sayfamdaki diğer bölümlere ulaşmak için tıklayın.
NOT:
Bu sayfa öğrenciler, doktorlar ve konuya ilgi duyan sağlık personeli içindir.
Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, her hastanın tedavisi farklıdır, HASTALIK YOKTUR HASTA VARDIR
Her türlü yayın hakkı saklıdır©
Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir
Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com