CORONA VİRUS VE TANSİYON

TANSİYON HASTASI NELERE DİKKAT ETMELİ

Hepimizin gündeminde Coronavirus var ve tedirginlik yaşıyoruz. Peki bu kadar tedirgin olmaya gerek var mı. Tedbirleri aldıktan sonra hastalığa yakalanma olasılığı düşük. Peki yakalandık, o zaman da çok tedirgin olmaya gerek yok çünkü iyileşme oranınız nerdeyse %99 (ben daha da yüksek olabileceğine inanıyorum çünkü farkına varmadan geçiren ve test yapılmayan çok insan olduğunu düşünüyorum, yani bugünler geçecek).  Yakında iyileşen hastaları, çok hafif hatta belirtisiz geçiren ünlüleri duyacaksınız. Şu anda hep kötü haberler duyuyorsunuz, bir panik hali var. Şu anda paniğin verdiği zarar koronadan daha fazla, korona geçip gidecek ama panikle baş edemezsek, hele bu günleri sağlığımızı (hem bedeb hem akıl) korumadan geçiremezsek korona bitince koronaya yakalanmasak bile yakalanmış olmaktan daha kötü olabiliriz. Lütfen bu yazıyı o gözle okuyun. Panik yapmayın, koronadan korkmayın (ama tedbir alın). Önce tansiyon ve corona ile ilgili durumlardan bahsetmek istiyorum.

1.Panik tansiyonu yükseltebilir. Paniğin yaratacağı gerginlik tansiyonunuzu yükseltebilir, kontrol altındaki tansiyon kontrolden çıkabilir.

2.İbuprofen içeren ağrı kesici, ateş düşürücülerin zararlı olabileceğine dair bilgiler var. Henüz kesin değil ama ibuprofen içeren ilaçlar zaten tansiyon da yükseltir. Bu nedenle kaçının, parasetamol içeren ağrı kesici, ateş düşürücüler böbrek açısından daha güvenlidir.

3.ACEİ veya ARB içeren tansiyon ilaçları: Bu konuda da bir tartışma var ancak henüz kesin bir bilgi yok. 30 Mart 2020 itibarı ile tedavinizi değiştirmeniz gerekmiyor. Doktorunuzla iletişim kanallarını açık tutun.

4.Tuza daha çok dikkat edin: Fazla tuzlu yeyip kendinizi sıkıntıya sokmayın. Hem tansiyon yükselir hem de tuz bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

5.Bağışıklık sistemini güçlendirsin diye bilmediğiniz ürünler kullanmayın. Tansiyonunuz yükselebilir.

6.Uyku önemli: Hem gerginliğiniz azalır hem de bağışıklık sistem daha kuvvetli olur.

7.Hareket: Evde olsanız bile günde 10bin adım atabilirsiniz. Televizyon seyrederken adım atabilirsiniz. Bir şeyler dinleyerek evin koridorunda yürüyebilirsiniz. Çok güzel, eğlenceli seçenek var. İnternet sayesinde çoğuna bedava ulaşmak mümkün. Sırt kasları, karın kasları vs de çalıştırabilirsiniz ama kendinizi zorlamayın, sakatlanırsanız hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz.

8.Sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirin. Böyle zaman bir daha ele geçmez. Ev işlerini paylaşın. Yalnız yaşıyorsanız arkadaşlarınızla telefonla konuşun, telefonla konuşurken adım da atabilirsiniz.

9.Kitap okuyun: Özellikle 2 tane kitabımı öneririm.

İyi ki Tansiyonum Çıktı

İyi ki Yaş Alıyorum

10.Web sayfamda hem eğlenceli hem de eğitici bilgilere ulaşabilirsiniz.

Stres ve tansiyon

Stresinizi azaltıp kilo verebilirseniz belki tansiyon ilacına bile ihtiyacınız kalmayabilir.

Tansiyonla nasıl başederim

Sağlıklı yaşam nedir ne değildir

11.Tıbbi şarlatanlardan uzak durun, corona aşısı bulunsa aşı karşıtlarının aşı olmak için sıraya gireceğinden emin olabilirsiniz. Corona aşısı belki de erişkinlerin zorunlu yaptırması gereken bir aşı olacak.

Korunmak için ne yapalım?

El yıkamanın önemini biliyoruz. Peki el yıkamak yeterli mi. Ellerimiz o kadar hareketli ki nerdeyse elimizi sürekli musluğun altında tutmak gerekiyor. Zaten ellerimi sık yıkarım, hele her hasta temasından sonra mutlaka yıkarım. Ellerimi yıkasam bile yüzüme değdirmemeye çalışıyorum ama pratikte bu işin (yüze dokunmama) o kadar kolay olmadığını fark ettim. Kendimce bulduğum çözümleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

1.Bir el boşta olsun: Bir elimin hiçbir şeye dokunmamasına çalışıyorum. Sağ elimi kullandığım için sol elimle birşeye dokunmuyorum. Saçımı kaşımam gerekirse sol elimle kaşıyorum. Tersi de olabilir. Sol elinizi kullanıp sağ eli boşta bırakabilirsiniz.

2.Cep telefonundan uzak durmak: Özellikle toplu taşımda, dışarıda dolaşırken mecburen birşeylere dokunuyoruz. Cep telefonumuzu kullanırsak elimiz temiz olsa bile telefonumuz kirlenir, daha sonra elimizi kirletir.

3.Yemekten önce el yıkamak: Bunu zaten yapıyor olabilirsiniz ama yediğiniz gıdaya dokunmamaya çalışın. Elle yenen ekmek tüketimini azaltmak kilo vermeye de katkıda bulunabilir.

4.Abur cubur yememek: Kuru pasta, çerez gibi şeyler çoğu kez elle yenir. Abur cubur yememek de kilo vermeye yardımcı olabilir.

5.Cebimizde peçete, kağıt taşımak: Elimizle bir yere dokunmamız gerekirse peçete kullanmak iyi olur ama cepten çıkan peçete bir daha girmemeli.

6.Açıkta satılan bir şey yememek: Özellikle başkasının elleyebileceği besinlerden uzak durmak. Arkadaşlarımıza da vermeyelim. Paralar cepte kalır, kilolar artmaz.

7.Havalanında minimum temas: Havalanında mümkün olduğu kadar az yemek yemek, az hareket, az el teması, az cep telefonu kullanmak. Kağıt peçete stoğu yanımızda olmalı.

8.Gözlüğe dikkat: Gözlük kullanıyorsanız gözlüğü de kirletmemek gerekiyor. Kısa süreli çıkarmalarda temiz eli kullanalım. Bir yere bırakmak gerekiyorsa kağıt peçete içinde tutulabilir.

9.Para kullanımını minimumda tutmak: Alışverişi para üstü almayacak şekilde planlamak. Kredi kartı kullanacaksak temizliğe dikkat etmek. Cüzdanın, çantanın bir kapalı bir bölümünü kirletmek veya tek kredi kartı için yeni bir kılıf, cüzdan hazırlamak. Masraflar da düşer.

10.Saat, bilezik, yüzük takmamak: Takılar virüsü taşımanıza yardımcı olabilir.

11.Eli sürekli yumruk yapmak: El hareketlerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

12.Saçınız uzunsa bağlayın: Saç hareketlerinizi kontrol etmeniz kolaylaşır.

13.Diğer öneriler: Sakal, bıyık şekline göre kesilebilir. Tırnak kesilmeli.

14.El hareketlerimize dikkat etmek: Herkesin alışkanlığı farklı. Herkes ellerini farklı şekilde kullanıyor. Alışkanlıkları bırakmak zor. Ellerinizi yüzünüze götürmeyin diyen yetkili bile bu açıklamayı yaparken elini yüzüne götürdü. Tanıdıklarımızla karşılaşınca farkına varmadan elimizi uzatıyoruz. Elinizi en çok nasıl kirletiyorsanız ona tedbir almak lazım.

15.Evde kal: Belki de en önemlisi. Yukarıda saydıklarımın çoğunu evden çıkmazsanız zaten yapmanıza gerek yok. Ama çalışmak zorunda iseniz, markete gitmek zorunda iseniz dikkatli olmakta yarar var.

Sağlıklı, koronasız günler.

Prof. Dr. Tekin Akpolat

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com