KARANTİNADA GÜNDE 10BİN ADIM

Corona virus nedeni ile zor günler geçiriyoruz. Çoğumuzun hasta bir tanıdığı mutlaka var. Hastalığı ağır geçirenler, kaybedilenler haklı olarak hafif geçirenlerden daha çok dikkat çekiyor, moralimizi bozuyor. Ama moralimizi bozmayalım çünkü bu günler bitecek, hayat normale dönecek. Panik halinin verdiği zararın virustan daha fazla zarar vermesine izin vermemiz gerekir. Corona virusun rahatsızlık vermesinin paniğe yol açmasının bence 4 nedeni var:

1.Kesin sayıları bilmiyoruz,hastalığı farkına varmadan geçirenlerin oranını henüz bilmiyoruz. Ben bu kadar bulaşıcı bir hastalığın bildirilenin/saptananın çok üstünde bir sayıda hastaya bulaştığını düşünüyorum. Çok kimse belirtisiz geçiriyor. Gelin sizle biraz matematik yaparak İtalya örneğinden gidelim (rakamları basitleştirelim). İtalya nüfusu 60 milyon, 100binin üzerinde hasta var. Ölüm oranı yaklaşık %10. Virus İtalya’da 1 milyon kişiye bulaşmış olsa ölüm oranı %1’e iniyor. Ya 5 milyon, 10 milyon kişiye bulaşmışsa bu oran daha da aşağılara inebilir. Neyse biz %1 kabul edelim. Bu %1 oranı her yaş grubunun ortalaması. Hele yaşınız 50nin altında ise bu oran çok daha düşük. Corona virusta paniğe yol açan en önemli neden sağlık sisteminin taşıyamayacağı kadar fazla yeni hastanın olması, bu doğru ama hem istatistiksel olarak hem de korunursanız riskiniz çok düşüktür, bunu aklınızdan çıkarmayın. MATEMATİK BİLİMİN DİLİDİR.

2.Eve kapanmak, alışkanlıklarımızı değiştirmeksinirlerimizi bozuyor, haklısınız. Ama bu bir fırsat. Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir tüketim çılgınlığı yaşanıyordu. Corona günleri geçtikten sonra bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek zorunda kalacağız. Eğer bilinçli olursak bu değişim olumlu yönde olabilir. HAYAT BASİTTİR.

3.Olayı algılama şeklimiz.Corona virus ciddi bir problem, bunda tartışma yok ama şuna izin vermemek gerekir. Kötü haberler iyi haberlerin önüne geçmemeli. Yalan haber doğru haberden belki 100 kat hızlı yayılır. Kötü haber de iyi haberden hızlı yayılıyor. Unutmayalım kaybedilenler haber olur, iyileşenler çoğu kez ancak ünlü (örneğin Fatih Terim) ise haber olur. Pazarlamacıların iyi bildiği bir kavramdan bahsetmek istiyorum. MUTSUZ MÜŞTERİ YAŞADIĞI OLUMSUZ DENEYİMİ MUTLU MÜŞTERİYE KIYASLA EN AZ 2 KAT FAZLA ANLATIR, MUTSUZ MÜŞTERİ YILLAR SONRA BİLE HATIRLAYABİLİR. İnternet ortamında, Whatsapp gruplarında sanırım bu OLUMSUZ ETKİ, CORONA PANİK ETKİSİçok daha fazla oluyor. Bazı arkadaşlarınız kendi paniklerini size yayıyor olabilirler. HABERLERİN MORALİMİZİ BOZMASINA İZİN VERMEMEMİZ GEREKİR. BU BİZİM ELİMİZDE OLAN BİR DURUMDUR.

4.Corona profesörleri. Aynen deprem profesörleri gibi uzman olan olmayan hasta gören görmeyen ekranlarda konuşuyor. Sorarım size bir kalp damar cerrahı, bir ortopedi uzmanı, bir onkolog corona hakkında nasıl uzman olabilir, neyine güvenip ekrana çıkabilir. Tamam hepimiz okuyoruz, hepimiz corona hakkında bilgi sahibiyiz ama hiçbirimiz bir infeksiyon hastalıkları uzmanı, bir ruh sağlığı doktoru, psikolog, göğüs hastalıkları uzmanı, kalp hastalıkları doktoru, iç hastalıkları uzmanı, anestezi/yoğun bakım uzmanı kadar bilgi sahibi değiliz. Tamam bir ortopedi uzmanı, onkolog veya kalp damar cerrahı coronalı hastaların kendi branşları ile ilgili konularda fikrini söyleyebilir, söylemelidir de ama genel konularda konuşması hem kafa karışıklığına yol açabilir hem de paniğe neden olabilir. Televizyonlarda corona haberlerinin çok fazla yer alması uzman olan olmayan herkesin ekrana çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle Bilim Kurulu Üyeleri, Sağlık Bakanı, Sağlık Bakanlığı, Tabipler Odası, Konuyu gerçekten iyi bilenler (örneğin Derya Unutmaz) dışında pek kimseyi dinlememenizi öneririm.

Sağlık Bakanlığının 14 gün kuralını unutmamak çoğu kez yeterlidir.

Bu girişten sonra evde oturulan bu günlerde sağlığımızı nasıl koruyabiliriz sizlere destek olmaya çalışacağım. Neden günde 10bin adım.

Öncelikle yaşam felsefem:Yürüyebiliyorken yürüyebilmek için yürüyorum. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz tıklayın.

Evde oturunca hareketsizliğin yanısıra fazla yemek tehlikesi var. Fazla yemek yemek yemek hem kilo almamıza neden olur hem de bağışıklık sistemimizi zayıflatır.

Yürüyüş fazla yemek yemenin panzehiridir.

Gelelim yöntemime. Size hergün farklı önerilerde bulunacağım (tüm önerilerim parasızdır). Hedefim ilk etapta 10 günlük bir program.

1.gün

İlk 1000 adım: Sabah yataktan kalktınız. Kahvaltıdan önce 1000 adım. Telefonunuz yanınızda adımlarınızı sayabilirsiniz, telefonunuz saymıyorsa bile bir uygulama öğrenip indirebilirsiniz. 1000 adım yaklaşık 10-15 dakika sürer. Her öğünden önce 1000 adım atarsanız günde 3000 adım. Yürürken zihninizi boşaltmaya çalışın (alın size yürüyüş yogası).

Kahvaltı: Karantina günlerinde düzenli beslenmek çok önemli. Hem bağışıklık sistemi güçlenir, hem de kilo almazsınız. Kahvaltıda tabi ki ölçü kaçmayacak. Kahvaltı masada yapılırsa yeme kontrolü kolaylaşır. Yavaş yavaş, çiğneyerek yemek önemli(alın size yemek yogası).

Kahvaltıyı hazırlamak, sofrayı toplamak evde başkaları varsa ortak olmalı (alın size aile yogası).

Öğle yemeğine kadar size 2 kısa dinleti önerim olacak, toplamda 1000 adım.

Eşofmanlı Şevket Hocaya Sorulmuş En Komik Sorular (Animasyon) (5 dakika) (Alın size Youtube yogası)

Erzurumlunun Morg Anısı(7 dakika) (Alın size Facebook yogası)

Sizlere 10 gün süre ile her gün böyle önerilerde bulunacağım. Ben hastaneye gidiyorum ama gitmediğim günlerde evde yürüyorum. Yürürken canım sıkılmasın diye bunları dinliyorum. Ben kendi zevkime göre önerilerde bulunacağım. Genellikle komedi veya belgesel dinliyorum.

2000 adım oldu. Televizyonu açın ister haber ister dizi seyredin. Ama oturmayın, 15 dakika yürüyün, yaklaşık 1000 adım yapar (alın size televizyon yogası).

Şimdi sırada Cem Yılmaz var.

Doktor ile Komedyen

Meslek Dediğin Böyle Olur

İkisini dinleyince alın size 1000 adım daha.

Öğle yemeğinden önce de 15 dakika yürüyüş, yaklaşık 1000 adım. Bakın öğle yemeğinden önce 5000 adımıbuldunuz. Öğle yemeği yine masada. Sofrayı beraber hazırlama, beraber toplama. Bu arada yemek yapmada beraber (alın size yemek yapma yogası). Yemek yapmayı bilmiyorum demeyin, internetten her türlü tarife ulaşabilirsiniz. Bu arada sizlere bir de Zaytung haberi/tavsiyesi vereyim.

Evde geçirdiği süre boyunca 100’den fazla ekmek yapımı tarifi izleyen M. D(28), salgın sonrası fırın açma kararı aldı…

Yemek yaparken hamur işine pek dalmamak gerekir.

Öğleden sonra bu sefer daha uzun bir önerim var. Ben tarihe biraz meraklıyımdır.

Mezopotamya Hikayeleri Mardin müzesi arkeoloğu Mesut Alp (27 dakika yaklaşık 2000 adım)

Arkadaşlarınızı telefonla arayın, 15 dakika görüşme yaklaşık 1000 adım yapar.

Toplamda 8000 adım oldu.

Kaldı 2000 adım.

1000 adım akşam yemeği öncesi.

1000 adım da akşam haberleri izlerken veya dizi izlerken.

10bin adıma ulaştık.

İsterseniz yatmadan önce 1000 adım daha atabilirsiniz (yollar yürümekle aşınmaz).

10bin adımı geçtiyseniz bunun adı da karantina yogası olsun.

2.gün (tıklayın)

Tema: Kilo verme

3.gün (tıklayın)

Tema: Uyku

4.gün (tıklayın)

Tema: Sigara

5.gün (tıklayın)

Tema: Tuz

6.gün (tıklayın)

Tema: Tıbbi şarlatanlar

7.gün (tıklayın)

Tema: Yürüyüş dışı hareketle

8.gün (tıklayın)

Tema: Stres

9.gün (tıklayın)

Tema: Alkol

10.gün (tıklayın)

Tema: Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı, koronasız günlerde buluşmak dileğiyle.

Prof. Dr. Tekin Akpolat

NOT: Burada okuduklarınız genel bilgilerdir, doktorunuza danışmadan tedavide değişiklik yapılması sakıncalı olabilir.

Her türlü yayın hakkı saklıdır©

Bilimsel amaçlarla kaynak göstererek alıntı yapılabilir

Daha ayrıntılı bilgi için: www.tekinakpolat.com